2018. december 15. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A nap képe: Mercedes-Benz E320 Pickup

A 2000-es évek E-osztályára a legtöbben taxis Merciként emlékeznek, azonban a tengerentúlon ez a spéci kialakítás tette sokak számára emlékezetessé a modellt. Az eredetileg kombit még újkorában alakították négyajtós, négyüléses platóssá. És milyen jól tették!

A 2000-es évek elején, mikor még alig szaladgáltak az utakon divatterepjárók, s a kombiimádat hódította az emberek szívét, nehéz visszagondolni, hogy már létezett pickup Mercedes az új X-osztály előtt is. Igaz, ez aligha nevezhető teljesen gyári és egyáltalán nem elterjedt megoldásnak.

A szóban forgó járgány ugyanis E320 kombiként kezdte volna karrierjét, ám a Mercedes kereskedés, ahová került volna úgy ítélte meg, jót tesz a marketingnek, ha valami különlegessel drukkol elő, így felkeresett egy Binz nevű céget Németországban. A tárgyalás eredménye a képeken látható különlegesség lett egy tisztes méretű platóval, mielőtt még Amerikába jutott volna a négykerekű.

A munka az alváz megnyújtásával kezdődött, melynek eredményeképp 74 centiméterrel toldották meg a tengelytávot, miközben a C oszloppal közvetlenül a hátsó ajtók mögött ér véget az utastér, s kezdődik a jókora rakodófelület. Az eredeti hátsó fertályból körülbelül csak a lámpatestek maradtak meg, pickup lévén a csomagtérajtó lefelé nyílik, a pótféklámpa pedig a bukócsőbe került. Szerencsére a tolatóradarokat nem spórolták ki belőle.

Az AMG felniken gördülő E-pickup meghajtásáról egy 3.2 literes V6-os benzines aggregát gondoskodik 223 lóerővel (164 kW) egy ötfokozatú automataváltóhoz kötve. A kabint a barna bőrülések és kormány, a navigáció, a kétzónás klíma és a faberakás teszi még különlegesebbé.

A Bring A Trailer oldalán licitre bocsátott jármű jelenleg mindössze 9 000 dollárnál jár, pedig anno csak az átalakítás költsége elérte az 50 000 dollárt, ráadásul mindössze 21 000 mérföld (33 790 kilométer) található benne, továbbá minden dokumentációja rendelkezésre áll. Az egyetlen ismert hiba, hogy az egyedileg készült hátsó középboxban található hűtőberendezés nem működik, egyébként valaki könnyen gazdagodhat egy nem mindennapi Mercedes-Benzzel – számunkra persze kár, hogy Kaliforniában található.