2018. december 27. 16:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Így építenek hatkerekű Lada Nivát az oroszok – videó

Manapság nagy divat lett hatkerekű terepjárókat gyártani, amiből az oroszok sem szeretnének kimaradni. Így egy lelkes szerelőcsapat elkészíti saját 6×6-os megoldását egy ötajtós Lada Niva segítségével. A projekt első fele már fel is került a Youtube-ra.

Mercedes-AMG G63 6×6, Devel Sixty, Hellcat motoros Jeep Wrangler 6×6. Egy biztos közös vonása akad mindhárom SUV-nak, méghozzá az, hogy három tengellyel rendelkeznek, ráadásul mindhárom hajtott.

Hogy a való életben mi értelme van egy ilyen szörnyetegnek, megoszlanak a vélemények, de az biztos, hogy a durva kiállás megkérdőjelezhetetlen előnye ezeknek a gépeknek, no és nem nagyon van olyan terep, ahol elakadnának.

Akárhogy is, az oroszoknak megtetszettek ezek a hatkerekű terepjárók, és úgy gondolták, létrehoznak egy saját megoldást, méghozzá hazai alapanyagból. Az áldozat egy ötajtós Lada Niva lett, melynek hátsó ajtóit kellett feláldoni a projektért. A terepjáró kapott még egy tengelyt, némi plusz merevítést, hiszen a kivágások szerkezeti gyengülését így kellett ellensúlyozni. A hátsó négy kerék egy laprugós segédkeretre került fel, amely kellő szabadságot biztosít a külön mozgásnak, de nem engedi összeakadni őket.

Habár az első tesztek jól sikerültek, a projekt még csak félúton jár, ugyanis eddig hatból csupán négy kerék hajtását tudták elérni, ám az egyszerű felépítésnek köszönhetően a Niva hamarosan mind a három tengelyét képes lesz megcsavarni. Addig is megnézhetjük, hogyan jutott el erre a pontra a terepjáró Lada, valamint némi nyúzásnak is szemtanúi lehetünk: