2019. január 09. 11:10   |   Autoblog
címkék:  

Bemutatkozott az új kecskeméti Mercedes

A CES (Consumer Electronics Show) keretein belül bemutatkozott az új Mercedes-Benz CLA Coupé, mely figyelemfelkeltő formatervvel és rendkívül intelligens megoldásokkal érkezik. Az MBUX asszisztenstől kezdve az Augmented Reality navigáción keresztül az egyedi fitness-javaslatokat felvonultató Energizing Coach funkcióig az új CLA számtalan okos megoldással büszkélkedhet. A Mercedes-Benz legújabb büszkeségét továbbra is Kecskeméten gyártják majd, csakúgy, mint az elődmodellt.

A Mercedes-Benz újgenerációs kompakt modelljei jelentősen hozzájárultak a márka megfiatalításához és a vevők megtartásához. A CLA Coupét 2013-ban mutatták be az Amerikai Egyesült Államokban, ez volt az első kompakt Mercedes-Benz modell az amerikai piacon. A CLA vásárlók több mint kétharmadát versenytársaktól sikerült átcsábítani, s az amerikai CLA tulajdonosok átlagosan tíz évvel fiatalabbak, mint a tipikus Mercedes-Benz vásárlók. A CLA tulajdonosok egyébként mindemellett Európában is a legfiatalabbak a Mercedes-Benz vevőkörében. 2017-ben az európai vásárlók fele korábban versenytársak autóit vezette. S azok akik korábban CLA Coupé vagy Shooting Brake modellek tulajdonosai voltak, 75 százalékban következő autójuk kiválasztásakor is a Mercedes-Benznél maradtak. Az összesen mintegy 750 ezer eladott járművel az első generációs CLA Coupé és CLA Shooting Brake modellek jelentősen hozzájárultak a kompakt autók sikeréhez.

Az új CLA négyajtós kupé változata a formaterv tekintetében új szintre emeli a Mercedes-Benz ‘érzéki letisztultság’ formanyelvét. Az oldalablakok felett végighúzódó belépő vonal és a keret nélküli ajtók kombinációja a CLA Coupét összetéveszthetetlen, sportosan elegáns karakterrel ruházza fel. Az elölnézetet a markáns, erősen előredöntött ‘cápaorr’ határozza meg a hosszú motorháztetővel egyetemben, amit az úgynevezett Powerdome domborítások tesznek igazán egyedivé.

A keskeny fényszórók a mélyre húzott motorháztetővel és a gyémánt mintázatú hűtőráccsal együtt határozottan sportos karaktert adnak a modellnek. A lapos, kétrészes hátsó fényszórók és a hátsó lökhárítóra költöztetett rendszámtábla a CLA-t hátulnézetből különösen szélesnek láttatják; a hangsúlyos vállak és kerékjáratok, továbbá a széles nyomtávok pedig szintén hozzájárulnak az erőt sugárzó kiálláshoz. Az összkép egyszerre elegáns és sportos, az aprólékosan megtervezett optikai törések és felületek révén pedig érdekes fény-árnyék játék figyelhető meg az autón, különösképp oldalnézetből.

Az új CLA egyébként hosszabb és szélesebb elődjénél. 4688 mm hosszú (+48 mm), 1830 mm széles (+53 mm), 1439 mm magas (-2 mm), a tengelytávja pedig 2729 mm-es (+30 mm). Az autó 0,23-as légellenállási együtthatója (cw-értéke) továbbra is egyedülállóan alacsony. Az egyedi dizájn mellett a karosszéria minden eleme a kiváló légellenállás jegyében született. A CLA-hoz szériában járó hűtőrács mögötti kétrészes zsalurendszer és a szinte teljes alsó burkolat.

A belső teret csúcstechnológia és fiatalos avantgárd stílus jellemzi. A CLA minden elemét tekintve különleges és egyedi. A sajátos hangulatot az A-osztályhoz hasonlóan elsősorban a modern kialakítású műszerfal határozza meg. A szárnyprofilt idéző műszerfal törés nélkül köti össze a két ajtót, a rendkívül széles digitális műszercsoport pedig teljesen különálló egységként trónol a műszerfal tetején. A hatást a változtatható hangulatvilágítás teszi teljessé, de a sportos, turbina optikájú szellőzők is hozzájárulnak a prémium miliő megteremtéséhez.

A Mercedes-Benz legújabb multimédia rendszere, az MBUX (Mercedes-Benz User Experience) tavaly ünnepelte világpremierjét a Las Vegas-i CES keretein belül. Az MBUX-ot komoly informatikai háttér, kiváló képernyő és grafika, teljesen személyre szabható kijelző-tartalom, hatékony Head-up Display, Augmented Reality funkcióval kibővíthető navigáció, intelligens, tanulni képes szoftver és a „Hey, Mercedes!“ beszédvezérlés jellemzi. Most azonban az MBUX belső tér asszisztens révén új szintre lép a rendszer, ami még könnyebbé varázsolja az intuitív kezelhetőséget.

A belső tér asszisztens funkció révén az MBUX mostantól kézmozdulatokkal is irányítható, ezáltal intelligensebb, mint valaha. Az MBUX belső tér asszisztens többek között lehetővé teszi a képernyőtartalmak változtatását, amennyiben valamelyik kezünkkel a multimédia érintőképernyő vagy a touchpad felé közelítünk. A rendszer az aktuális menüválasztás függvényében tesz javaslatokat a kiválasztható tartalmakra. További újdonság, hogy az MBUX megkülönbözteti a vezető és az utas hangját, így magától tudja, hogy melyik ülésnél kell aktiválnia például a masszázsfunkciót.

A belső tér asszisztens különösen érdekes tulajdonsága a „személyes kedvenc” funkció, ami a középkonzol felett V-alakban tartott mutató és középső ujjakkal hívható elő. Ily módon számos korábban elmentett funkció aktiválható rendkívül egyszerű módon, például igazán praktikus lehet a „Navigálj haza!“ parancs elmentése. A rendszer ebben a tekintetben is meg tudja különböztetni felhasználóit: a vezető és az utas eltérő kedvenc funkciókat menthet el.

Mindezeken felül több más intuitív képességgel is rendelkezik az MBUX kézmozdulat-felismerése: amennyiben például sötétben kezünkkel a belső tükör felé közelítünk, az olvasólámpa be- vagy kikapcsolható, ha pedig a vezető sötétben az utasoldali ülés felé nyúl, az ülést az autó automatikusan megvilágítja, hogy könnyebben megtalálhassa a sofőr az ott elhelyezett tárgyakat. Amint elveszi a kezét az ülésről, az utasülés megvilágítása magától kikapcsol.

A CLA-ban debütál a felhasználókat megkülönböztetni képes hangfelismerés is: a rendszer csak annak a parancsaira, kérdéseire válaszol, aki legutóbb aktiválta a „Hey Mercedes“ kulcsszóval. Első körben – kizárólag az amerikai piacon – az eddigieknél lényegesebben komplexebb kérdésekre is képes válaszolni a teljesen online rendszer (például: Milyen gyerekbarát éttermek vannak a közelben?; Milyen eredményt ért el tegnap valamely sportcsapat?; Hogy alakult egy cég részvényeinek árfolyama?; Milyen nagy Texas állam?; Mennyi a banán cukortartalma?; stb.).

Az új Energizing komfortvezérlés összekapcsolja a gépjármű különböző komfortfunkcióit. Teljesen új funkciónak számítanak az Energizing Plus csomaghoz járó Energizing Coach intelligens ajánlások. Az Energizing komfortvezérlés alapvetően a klímaberendezés, az ülések, a belső világítás, valamint a hangrendszer funkcióit kapcsolja össze – különféle összeállításokat kínálva a felhasználók aktuális hangulatának, igényeinek megfelelően.

Az új Mercedes-Benz CLA a legújabb vezetői asszisztens rendszereket kapta meg, amelyek az aktív biztonságot eddig nem látott szintre emelik kategóriájában. A CLA-hoz első ízben érhető el a különböző forgalmi helyzetek esetén a részben autonóm vezetés, amelyet a jármű környezetének lehető legpontosabb feltérképezése tesz lehetővé: a javított kamera- és radarrendszerek már 500 méteres hatótávolságban is működnek. Mindezeken felül a modell térkép- és navigációs adatokat is használ az asszisztens funkciókhoz. További újdonság a modellben az Aktív vészmegállás asszisztens és az intuitív Aktív sávváltás asszisztens is.

Az új CLA esetében a szériafelszereltség részét képezi a Sebességkorlátozás asszisztens, az Aktív sávtartó asszisztens, illetve a kibővített Aktív fékasszisztens is. Utóbbi hatékony támogatást nyújt, amennyiben egy ráfutásos baleset veszélyét észleli, valamint felismeri a gépjármű útját keresztező gyalogosokat és kerékpárosokat is. A Vezetői Segédrendszerek csomag részét alkotó PRE-SAFE PLUS a ráfutásos baleseteket képes felismerni.

Elsősorban a szélesebb nyomtávoknak (elöl +63 mm, hátul +55 mm az elődhöz képest) és az alacsonyabb súlypontnak köszönhető, hogy a CLA minden idők legsportosabban vezethető kompakt Mercedes-Benz modellje. A magas szintű dinamikát és komfortot szolgálja az új fejlesztésű, több lengőkaros hátsó futómű, valamint a szériában járó direktkormányzás is. A karosszéria oldaldőlését egy nagyobb átmérőjű stabilizátor hivatott mérsékelni. Opcionálisan adaptív lengéscsillapítás is elérhető a modellhez, így a vezető bármikor kedvére választhat a kényelmes és a fokozottan dinamikus futóműhangolás között. Szériában 16 colos kerekekkel és 205/60 R16 méretű abroncsokkal érkezik a CLA, opcionálisan azonban akár 19 colos könnyűfém keréktárcsákat is lehet választani (225/40 R19 abroncsokkal).

Las Vegas-i világpremierjén az új CLA 250 modellvariáns mutatkozik be, motorházteteje alatt négyhengeres turbós benzinmotor található 225 lóerős csúcsteljesítménnyel és 350 Nm-es maximális forgatónyomatékkal. Az erőátvitelről ebben az esetben szériában hétfokozatú 7G-DCT duplakuplungos automataváltó gondoskodik. A piaci bevezetésre májusban kerül sor, addig számos benzin- és dízelmotorral bővül az új CLA palettája.

Forgalmazásának első évében a hagyományoknak megfelelően Edition 1 kiadásban is elérhető lesz az új CLA. A limitált darabszámú Edition 1 változatok kívül-belül számos egyedi ismertetőjeggyel büszkélkednek, amelyek kihangsúlyozzák a modell exkluzivitását. Magyarország számára komoly jelentőséggel bíró és egyben nagyon örömteli hír, hogy a 2019 májusában piacra kerülő új CLA gyártása továbbra is Kecskeméten marad.