2019. január 09. 13:25   |   Autoblog
címkék:  

Kisbuszként folytatja pályafutását az Opel Zafira

Az Opel ma leleplezte a negyedik generációs Zafirát, amely a Citroën SpaceTourer és a Peugeot Traveller testvérmodelljeként nagyterű személyautóként folytatja a pályafutását. Az Opel Zafira Life három méretben készül és mindegyik akár kilenc személynek nyújt helyet. A modell már februártól megrendelhető, akár összkerékhajtással is.

Az új Zafira Life három méretben lesz kapható: a Small változat 4,60 méter hosszú, a Medium 4,95, a Large pedig 5,30 méteres. Az S-kivitel tíz centiméterrel rövidebb a jelenlegi Zafiránál, az L-variáns viszont 65-tel hosszabb, megközelíti a Vivaro Combi kisbusz méretét. A Zafira Life ezáltal három járműszegmenst tud lefedni.

A rövid Opel Zafira Life a kompakt egyterűek kategóriájába tartozik, de lényegesen tágasabb a többinél, és akár kilenc főnek kínál férőhelyet – osztályában egyedülállóan. Kis fordulókörével (11,3 méter) ügyesen mozog, és két érzékelő-vezérlésű tolóajtaja éppúgy külső lábmozdulattal, elektromosan nyitható kívülről, mint az Astra Sports Tourer és az Insignia Sports Tourer csomagtartója. Ez is páratlan komfortrészlet a szegmensben. Az első utasülés lehajtható támlája 3,5 méter hosszú tárgyak szállítását teszi lehetővé. Ha pedig meg kell növelni az 1500 literes (tetőig pakolva) poggyászteret, egyszerűen lefektethetők vagy ki is vehetők a harmadik sori ülések. A térfogat ilyenkor eléri a 3397 litert.

Az Opel Zafira Life Medium tengelytávja 35 centiméterrel hosszabb (3,28 méter mind az M, mind az L kivitelé), ezáltal nagyobb a hátsó lábtér. Ez a modell a D-szegmens nagyterűinek vetélytársa, de velük szemben jó pontokat szerez nagy hátfalajtajával és ennek megfelelően remek rakodási lehetőségeivel, valamint jóval egy tonna fölötti teherbírásával. Az 5,30 méter hosszú Opel Zafira Life Large 4500 literes csomagterével pedig már a legnagyobb egyterűek kihívója.

Különösen ebben a szegmensben keresettek a színvonalasan felszerelt shuttle-típusok. Ilyen célra, de magánhasználatra is kínálja az Opel a Zafira Life valamennyi variánsát (5, 6, 7 vagy 8-személyes) bőrülésekkel, amelyek alumíniumsínekben tologathatók. Az egészet megkoronázza a két hosszú tengelytávú verzió Lounge-felszerelése. Elektromosan fűthető első ülések masszázsfunkcióval, mögöttük négy elcsúsztatható bőrfotel, komfortos 48 centiméter szélességgel – sőt akár egymással szemben is helyet foglalhatnak a vendégek, jól elfér a lábuk. A szintén mozgatható asztal néhány kézmozdulattal lehajtható. Az utasok laptopját és okostelefonját rövid idő alatt lehet feltölteni a 230 voltos aljzatról. A Zafira Life legtöbb változata maximum 1,9 méter magas, így probléma nélkül behajthat normál mélygarázsokba.

Az Opel új nagyterű autójának vezetését megkönnyítő asszisztensrendszerek közül a frontkamera és a távközradar a jármű előterét figyeli. A rendszer felismeri az utat keresztező gyalogosokat és vészfékezést tud kezdeményezni. Az intelligens sebességasszisztens az előrébb haladó járműhöz igazítja a tempót, magától leveszi a gázt, és szükség esetén 20 km/óráig lassít. A sávtartó asszisztens és az elfáradás-felismerő támogatja a vezetőt. A távfény-asszisztens 25 km/óra fölött automatikusan váltogat táv- és tompított fény között. A sebességet, a követési távolságot és a navigációt a szélvédőre vetített színes kijelzéssel mutatja meg a Zafira Life.

Mindezek mellett 2019-től az új Opel Connect telematikai lehetőséget is kínálja a kocsi. Segítő funkciói, mint a valós idejű közlekedési információkat felhasználó Live Navigation, a közvetlen kapcsolat az autómentővel és a vészhívás mindig őrangyalként kísérik a Zafira Life pilótáját. A piros vészhívó gombbal pillanatok alatt lehet értesíteni a mentőket; ha pedig a balesetben berobban egy övfeszítő vagy légzsák, automatikusan megy el a segélykérés.

A hétcolos érintőképernyő a Multimedia és a Multimedia Navi infotainment rendszerekhez kapcsolódik. Mindkettő Apple CarPlay és Android Auto szoftverrel integrálja az okostelefont. A Multimedia Navi Európa-térképe háromdimenziósan, a nagyvárosok látnivalói Full HD-minőségben jelennek meg. A navigációs rendszer az Opel Connect jóvoltából valós időben tájékozódik az aktuális forgalmi helyzetről.

Az Opel Zafira Life világpremierje 2019. január 18.-án lesz a Brüsszeli Autószalonon, és már februártól megrendelhető. Az elsőkerék-hajtású modelleket IntelliGrip kipörgésgátlóval szerelik, de már kezdettől fogva rendelhető lesz összkerékhajtású változat is, a terepjáró-specialista Dangel közreműködésével. 2021 elején pedig kijön a tisztán elektromos variáns.