2019. február 03. 16:35   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Egy kombi Seat, amely 3,4 másodperc alatt van százon

Ha valakinek áll egy otthon a Seat Leon ST Cuprából és szeretne többet kihozni a családi sportautóból, akkor érdemes megkeresnie a Siemoneit Racinget. A csapat ugyanis némi plusz pénzért 521 lóerősre húzza a kombit, hogy így például 3,4 szekundum alatt lőjön ki százra.

Kellemes megjelenésű és teljesítményű sportautó a Seat Leon ST Cupra, hisz praktikus kombi létére határozott vonalakkal rendelkezik, nagy felniken gurul, s motorterében egy 300 lóerőt (221 kW) és 380 Nm csúcsnyomatékot teljesítő négyhengeres 2.0 literes turbómotor dolgozik. Így tehát az autópályán sem fogy el ereje, azonban sosem árthat egy kicsi plusz potenciál.

A Siemoneit Racing kidolgozott egy kétlépcsős tuningot a sportkombihoz, melynek első fokozata 450-re húzza a ménes számát. Habár ezen a szinten a konkrét menettulajdonságokat nem ismerjük, a csomag 14900 euróba (4,73 millió forint) kerül, ami a modell 12,3 milliós alapárát figyelembe véve ugyan nem kevés, de még így is a Mercedes-AMG A45 vagy az Audi RS3 Sportback hot hatch-ek alatt jön ki – több erővel és komforttal.

Aki igazán elszánt, az viszont a másidik szintet fogja választani. Ez ugyanis 23800 euróért (7,55 millió forint) olyat kínál, amire egyetlen Seat vagy Cupra sem képes gyári állapotában: egy nagyobb turbóval, új turbóhűtővel, új légszűrőrendszerrel, erősített hétfokozatú DSG váltóval és egyéb finomságokkal 521 lóerőt (383 kW) és 620 Nm csúcsnyomatékot présel ki a cég a négyhengeresből. Az összesen körülbelül 20 millió forintnyi költésért cserébe 3,4 másodperc alatt képes százra katapultálni a kombi, míg végsebességét elektronikusan fogták vissza 280 km/órára. Sokszor a 0-100-as idő nem minden, így a tuner megadta a 100-200-as értéket is, ami 6,8 másodperc, vagyis egyáltalán nem fogy el magasabb sebességnél sem a Leon ST Cupra.

A bődületes teljesítmény kordában tartását az állítható KW futómű, valamint az Audi RS3-asról származó, 370 mm átmérőjű első fékek is segítik a Michelin Sport Pilot Cup 2 abroncsokkal együtt. A külsőn nem módosított a cég, csupán egy dolog árulkodik az elvégzett munkáról, a 19 collos kovácsolt, fekete felnik, melyek a cég nevét is viselik.