2019. március 09. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A nap képe: Aurus Senat, Oroszország sajátmárkás luxusautója

A 2019-es Genfi Autószalon egyik legnagyobb meglepetése az Aurus Senat volt, amely az orosz elnök számára készített 6,62 méteres limuzin rövidebb, polgári változata. Mi is megnéztük közelebbről, mit tud a Rolls-Royce Phantomra kísértetiesen hasonlító, hibrid luxusautó.

Talán a mindentől elzárkózó szocializmusban nem derült rögtön fény egyes nyugati áruk pimasz másolására, de az internet világában napjainkban már percek alatt kiderül, ha valami csak kópiaként látja meg a napvilágot.

Nem tudjuk, milyen kapcsolatot ápolnak az orosz Aurus cég alkalmazottai a brit Rolls-Royce gyár munkásaival, de talán a vak is látja, hogy a Senat megdöbbentő hasonlóságokat mutat a Phantommal – és a Chrysler 300C / Lancia Thema párossal is.

Az 5,63 méter hosszú (3,3 méter tengelytávval rendelkező) luxusautó 2700 kilogrammos testét egyébként egy 4.4 literes duplaturbós benzinmotor és egy, a hátsó tengelyen elhelyezett elektromotor kettőse hozza lendületbe. Míg előbbi 600 lóerővel (441 kW) és 880 Nm-rel büszkélkedhet, utóbbi csak alacsonyabb tempós, egyenletes haladásnál vagy közvetlen elindulásnál segít be a maga 57 lóerejével (42 kW). A fokozatválasztásért egy kilencsebességes automata felel, a százas sprint állítólag hat másodperc körüli időt vesz igénybe.

Habár a Rolls-Royce kinézet magabiztosságot sugall, egyszerűen nem tudja levetkőzni a Senat magáról ezt a megbélyegzést, amit a belső tér kialakítása talán tovább erősít az emberben. Az anyagminőség nem rossz, de a kapcsolók nyomása és kattanása nem egy többtízmilliós luxusautóról alkotott képet festi elénk. Az pedig külön szomorú, hogy a Genfi Autószalonon kiállított modell napellenzői közül a vezetőé már teljesen kikopott helyéről, míg az utasoldalin is a lehántolt felsőréteg nyomait véltünk felfedezni a tartóban – reméljük a többi elem hosszabb életű lesz.

Az egyelőre csak kis darabszámban készülő civil modellből évente 100-150 fogja elhagyni a gyárat, s legkevesebb nagyjából 10 millió rubel (42,3 millió forint) fejében rendelhetünk magunknak egy „alappéldányt”, ami jóval barátságosabb, mint egy Phantom árcédulája – persze utóbbi már elégszer bizonyított az évtizedek során.