2019. március 22. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A nap képe: Golyóálló Mercedes-AMG G63

A kanadai Inkas Armored Vehicle Manufacturing átalakította az új Mercedes-Benz G-osztályának legdurvább kiadását, hogy külsőre egy teljesen áltagos G63-ast kapjunk, amely azonban kibírja a kézigránátokat és akár az AK-47 gépkarabély sortüzét is.

Mióta gyártják, a Mercedes G-osztálya egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte, főleg a tehetősebb vásárlók körében, hiába alig változott kívülről az évtizedek alatt.

Szerencsére az új generáció is inkább belül kapott újításokat, így továbbra is egy masszív kiállású terepjárót kap, aki a modell mellett teszi le voksát (és nem kis vagyonát). Aki pedig úgy gondolja, hogy veszélyes környéken él, esetleg befolyásos ember, immáron lehetősége van a kinézethez illő védelmet is igényelnie a négykerekű tankhoz.

A kanadai Inkas Armored Vehicle Manufacturing ugyanis teljesen golyóállóvá képes varázsolni a G-osztályt, ezzel pedig az első spéci átalakító lett, amely az újgenerációs terepjáró csillagmárkáshoz kínál maximális védelmet. A cégnek köszönhetően SUV megkapta a CEN 1063 BR6 ballisztikai védelmi szintet, ami annyit jelent, hogy nagyteljesímtényű gépkarabélyoknak (mint amilyen az AK-47) is ellenáll, ráadásul padlólemeze kibír akár két darab, egymás után közvetlenül felrobbanó kézigránátot.

A durva védelem ellenére a külvilágnak fel sem fog tűnni, hogy más lenne a modell, mint a gyári változat, s bár a tömegnövekedésről nem esett szó – biztonsági okokból kifolyólag – a 4.0 literes duplaturbós V8 benzinmotor 585 lóereje és 849 Nm-es csúcsnyomatéka továbbra is elég kell legyen, hogy könnyedén mozgásba hozza a terepjárót.

Az árlista 295 ezer dollártól egészen 1 millióig terjedhet annak függvényében, hogy milyen szintű páncélozást, illetve belső extrákat igényelnek a megrendelők – utóbbi érték egy félméteres tengelytáv-nyújtást is magában foglal.