2019. március 28. 13:30   |   Autoblog
címkék:  

Kínában készülnek majd az új elektromos smartok

A Daimler AG és a Zhejiang Geely Holding Group 50:50 százalékos vegyesvállalatot hozott létre, amelynek célja az, hogy a smart márka az elektromobilitás területén a jövőben vezető szerephez jusson. A megállapodás értelmében a smart következő generációs, tisztán elektromos modelljei egy új, kimondottan erre a célra felépített kínai gyárban készülnek majd. A globális értékesítés 2022-ben indul.

Daimler und Geely Holding gründen ein globales Joint Venture zur Weiterentwicklung von smart Daimler and Geely Holding form global joint venture to develop smart

A két partnervállalat megegyezett abban, hogy az újgenerációs smart modellek formatervéért a Mercedes-Benz globális dizájnközpontjai felelnek majd, a műszaki fejlesztésről pedig a Geely globális tervezőközpontjai gondoskodnak.

A közös járműfejlesztési program részeként a jövőben a smart termékpalettája a folyamatosan növekvő B-szegmensre is kiterjed majd. Az új modellsorozatok 2022-es piaci bevezetéséig a Daimler az aktuális smart típusok gyártását tovább folytatja a franciaországi Hambachban (smart EQ fortwo) és a szlovéniai Novo Mesto-ban található üzemben (smart EQ forfour).

Ezzel párhuzamosan a hambachi üzem új szerepet kap a Mercedes-Benz termelési hálózatában: új Mercedes-Benz elektromos kompakt modell készül majd itt, amely az új, EQ technológiai márkához tartozik majd. A Mercedes-Benz az új projekt keretében 500 millió eurót invesztál a hambachi központba, ahol a jelenlegi, tapasztalt és motivált smart munkaerő szakértelmére számítanak a jövőben is.