2019. április 14. 12:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Egy dán múzeumban landolt a századik BAC Mono

Mindössze tíz éves fennállása fontos mérföldkövét ünnepelheti a Briggs Automotive Company (BAC). Elkészült ugyanis a manufaktúra századik Mono névre keresztelt utcai versenyautója, az egyszemélyes betontorpedó, amely szénszálas kasztnija versenyzöld színt kapott.

Híres dán múzeumba került a Briggs Automotive Company (BAC) Mono nevű egyszemélyes utcai versenyautójának egy példánya.

A szóban forgó BAC Mono a századik a manufaktúra történetében, és nem más, mint a Strojer Samlingen múzeum vásárolta meg, mely olyan négykerekűek birtoklója, mint több James Bond autó, de a Dán királyi család volt szolgálati képkocsijai, valamint temérdek Bugatti, McLaren, Koenigsegg, Aston Martin, Lamborghini, Ferrari és Porsche található a gyűjteményben.

„Minden egyes autónk érdekes előélettel bír, és a BAC sem kivétel ez alól. Ez az a kocsi, amit én és a családom éveken át szeretett volna, s most végre megvan a gyűjteményünkben, ráadásul a századik példány.”- mondta a múzeum tulajdonosa, majd hozzátette – „Sose láttam még a karbon ilyen magas minőségű ötvözését zöld és sárga színekkel. Egy igazi brit ékszer birtokosai lettünk.”

A Mono egyébként egy meglehetősen kicsi és könnyű négykerekű, amely egyetlen céllal készül: ne legyen ellenfele az utcán. Ebben 2.5 literes turbófeltöltéssel kiegészített négyhengeres benzinmotorja segíti, amely 305 lóerő (224 kW) mellett 308 Nm csúcsnyomatékot teljesít. Mivel a jármű öntömege csupán 580 kilogramm, így meglehetősen durva menettulajdonságokkal rendelkezik: Álló helyzetből 2,8 másodperc alatt gyorsul százra, végsebessége pedig eléri a 274 km/órát.

A cég liverpooli üzemében március elején készült századik BAC Mono British Racing Green (brit versenyzöld) fényezést kapott úgy, hogy a réteg megszínezi a szénszálas műanyagból készült karosszériát, az aranyszínű matricázás és kiegészítők lévén pedig már messziről felismerhetővé válik.