2019. április 15. 16:25   |   Autoblog
címkék:  

Óriási elektromos SUV-ot mutatott a Volkswagen

A Volkswagen a Sanghaji Autószalon előestéjén leleplezte a villanyhajtású ID. járműcsalád legújabb tagját, az ID.ROOMZZ modellt. Az öt méter hosszú, nulla emissziós SUV egy feltöltéssel 450 kilométert képes megtenni és autonóm közlekedésre is képes. A szériaváltozat 2021-ben a kínai piacon mutatkozik be először.

Az ID. ROOMZZ szükség esetén teljesen automatikusan képes (4. szint) a forgalomban közlekedni. A jármű utasai interaktív kijelzőkön keresztül kapnak tájékoztatást. A teljesen új, változtatható belső koncepció nagymértékben individualizálható. Különböző üléskonfigurációi nemcsak az utasok személyes igényeihez igazíthatók, hanem az adott vezetési módhoz is.

Amikor a vezető teljesen automata vezetési módra vált, az ülések 25 fokkal befelé fordulhatnak, így segítve az utastérben a kommunikációt, a társalgó jellegű hangulat elérését. Továbbá, amikor az autó teljesen automatikusan közlekedik, ID. Pilot Relax üzemmód lehetővé teszi, hogy az utasok egyénileg, igényüknek megfelelően állíthassák be ülésüket. Ebben az üzemmódban az ülések a függőleges helyzetből szinte teljesen lehajthatók.

Az ID. ROOMZZ nem rendelkezik hagyományos műszerfallal. A manuális ID. Drive üzemmódban a digitális pilótafülke a kormánykerékkel együtt a vezető előtt áll. A digitális pilótafülke egy üvegpanelből áll. A digitalizált kormánykereket koncepcionálisan integrálták a panelbe.

A belső térben használt anyagok is szokatlanok. Az üléshuzatok például AppleSkin anyagból készülnek – új termék, amely megújuló nyersanyagból áll. Az ajtóborítások ID.Light részein speciálisan feldolgozott fa furnérokat használnak. A CleanAir rendszer aktív szűrőrendszere révén a jármű belsejében lévő levegő még akkor is tiszta marad, ha a környezeti levegő nem az lenne.

A 82 kWh-s akkumulátorral szerelt ID.ROOMZZ 450 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel. A telep fél óra alatt 80 százalékosra tölthető fel 150 kW-os töltőrendszer segítségével. A jármű két villanymotorja 225 kW-s (306 LE) kombinált teljesítményre képes és elektronikus összkerékhajtást alakít ki. Az ID.ROOMZZ 6,6 másodperc alatt gyorsulhat 100 km/órára és elérheti a 180 km/órás sebességet is (elektronikusan szabályozott). Mint minden elektromos autó esetében, a maximális nyomaték indulástól elérhető.

Az ID.ROOMZZ-t április 18-26. között az Auto Shanghai 2019-en, az egyik legnagyobb kínai autóipari kiállításon mutatják be a nagyközönségnek.