2019. április 16. 13:35   |   Autoblog
címkék:  

Megújult a hatajtós MINI

A MINI alaposan felújította Clubman modelljét, így az kívül-belül sokkal vonzóbbá vált. Emellett kibővült a felszereltsége, megkapta a legkorszerűbb technológiákat, a személyre szabhatósági opciók tárházát pedig megnyerő felszereltségi tételek és eredeti MINI tartozékok színesítik.

Az új MINI Clubman stílusos, egyedi és exkluzív formanyelvvel büszkélkedhet. Jellegzetes arányai a MINI modellek szűkre szabott, sportos testalkatából, a hosszan elnyújtott tetővonalból és a csapott hátsó kialakításból állnak össze. Két részre osztott, oldalirányban nyíló csomagtérajtajával ráadásul az új MINI Clubman a kompakt szegmens egyetlen olyan szereplője, amely hat ajtót kapott. Mögöttük alapesetben 360 literes, a hátsó ülések ledöntésével azonban egészen 1 250 literig bővíthető csomagtérrel.

A jellegzetes formanyelvhez mindezeken felül karakteres stílusjegyek is társulnak. Szemből nézve ilyen az izmos motorháztető, a kör alakú fényszóró-pár és a hűtőrács hatszögletű kontúrja. Az új MINI Clubman leginkább szembetűnő újítása az újratervezett hűtőrács, amely immár a lökhárító két széléig nyúlik. Határozott vonalvezetésével és új légbeömlőivel az új frontrész már messziről felismerhető karakterrel ruházza fel a kocsit. A nagyméretű hűtőrácsot egy elegáns, egyetlen darabból készült, vékony keret szegélyezi. A légbeömlő egységét hat fekete, vízszintes lamella töri meg, amelyek az extrafelszereltség részeként krómozott kivitelben is megrendelhetők. A MINI Cooper S Clubman és a MINI Cooper SD Clubman modellek esetében a vízszintes lamellákat méhsejt-mintázatú rácsozás és krómozott alapra festett, vörös „S” embléma váltja fel.

Az új MINI Clubman frontrészének jellegzetes kialakítása nagyban köszönhető a kör alakú első fényszórók újratervezésének. Az alapfelszereltség részeként kínált, halogén izzókat nagyobb reflektor és fényes fekete betét öleli, a nappali menetfények pedig az első lökhárító két szélébe integrált parkolófényekben világítanak. Az opcióként rendelhető, LED-technológiás első fényszórók ugyancsak új megjelenést kaptak. Immár a tompított és a távolsági fényekről is fekete betétbe csomagolt LED-modulok gondoskodnak, amelyek nagyobb fényerőt garantálnak. Utóbbi esetben a nappali menetfények és az első irányjelzők is a kör alakú fényszórók karimáiban kaptak helyet.

A LED-technológiás adaptív fényszórók Mátrix funkcióval dolgozó távolsági fénye újdonságként debütál az opcionális extrák palettáján. A technológia intelligens fényvezérlő funkciót is tartogat, amely az időjárási- és útviszonyok függvényében, automatikusan állítja az első fényszórók fényerősségét. Sőt mi több, az adaptív első fényszórók automatikus távolságifény-szabályozó funkcióval is bírnak.

Az új MINI Clubman már alapfelszereltségként LED-es hátsó lámpákat kap, amelyeket elegáns króm keretbe foglalva, a két részre osztott csomagtérajtó két szárnyába integráltak a tervezők. A hátsó lámpák a márka brit gyökereit idézik: a hátsó lámpák a brit zászló motívumaiban világítanak. A jellegzetes mintázat nappali fényviszonyok között és éjszaka is összetéveszthetetlen megjelenést, illetve hamisítatlan egyediséget garantál.

Az új Clubman karosszériafényezési árnyalatai között három új szín mutatkozik be: az Indian Summer Red metál, a British Racing Green metál és a MINI Yours Enigmatic Black metál. A fényezések kontrasztjaként az új MINI Clubman teteje és külső visszapillantó-házai fekete, fehér és ezüst színben is kérhetők. A MINI Cooper S Clubman és a MINI Cooper SD Clubman modellekhez megrendelhető Piano Black külső felszereltségi csomag részeként a hűtőrács, az első fényszórók és a hátsó lámpák keretei a króm helyett magasfényű feketében pompáznak.

Modellváltozattól függően az új MINI Clubman 16” vagy 17” méretű könnyűfém keréktárcsákon gurul le a gyártósorról. Az extrafelszereltség részeként akár 18” és 19” méretű könnyűfém keréktárcsák is megrendelhetők. Újdonságként mutatkoznak be a palettán a kéttónusú, 18” méretű Multiray Spoke és MINI Yours British Spoke garnitúrák, a csúcsot pedig a 19” méretű, kéttónusú MINI John Cooper Works Circuit Spoke könnyűfém keréktárcsák jelentik. Újdonság a sport felfüggesztés, amely 10 milliméterrel csökkenti az autó hasmagasságát.

Az új MINI Clubman motorpalettáján kétféle benzines és kétféle dízelüzemű erőforrás található. A portfólió a későbbiekben a MINI John Cooper Works Clubman modellel bővül, amely már az alapfelszereltség részeként ALL4 intelligens összkerékhajtással érkezik meg az utakra. A MINI modellek jellegzetes elsőkerék-meghajtását alternatívaként ALL4 intelligens összkerékhajtás egészíti ki, amelyek a Cooper S Clubman és Cooper SD Clubman modellekhez is megrendelhető.

Az alapfelszereltségként kínált, hatfokozatú manuális váltó helyett az ügyfelek duplakuplungos, hétfokozatú Steptronic automataváltót is rendelhetnek a MINI Cooper Clubman és a MINI Cooper S Clubman modellekhez. Utóbbihoz a hétfokozatú Steptronic sport automataváltó is elérhető alternatíva. A MINI Cooper D Clubman pedig nyolcfokozatú Steptronic automataváltóval is elérhető, amely a Cooper S Clubman ALL4, a Cooper SD Clubman és a Cooper SD Clubman ALL4 modellek esetében az alapfelszereltség része. Utóbbi három modell nyolcfokozatú Steptronic sport automataváltóval is megrendelhető.

Az új MINI Clubman alapfelszereltségének része a középkonzolra szerelt, 6,5” képernyő-átmérőjű színes kijelző és a MINI Controller is. A Connected Media felszereltségi opció már MINI Visual Boost rádiót és érintés-érzékeny, új grafikával dolgozó központi kijelzőt tartogat, miközben a MINI Connected online szolgáltatás-palettájához is hozzáférést kínál. A MINI navigációs rendszere több perspektívából képes megjeleníteni a térképeket a 6,5” képernyő-átmérőjű színes kijelzőn, az ugyancsak extrafelszereltségként megrendelhető Connected Navigation Plus felszereltségi csomag pedig mindezt 8,8” képernyő-átmérőjű, osztható színes kijelzőn és érintés-érzékeny MINI Touch Controllerrel teszi lehetővé. Utóbbi opció vezeték nélküli okostelefon-töltést és egy második USB-aljzatot is kínál.

Az új MINI Clubman fedélzeti számítógépében már az alapfelszereltség részeként megtalálható egy 4G technológiára képes SIM kártya, amelyen keresztül az Intelligens Segélyhívó és a MINI TeleServices szolgáltatások is elérhetők. A Connected Navigation és Connected Navigation Plus felszereltségi csomagok részeként az ügyfelek a valós idejű forgalmi információkhoz is hozzáférést kapnak, ahogyan a személyre szabott Concierge Services szolgáltatásokhoz, az internet-alapú MINI Online platformhoz és az Apple CarPlay előkészítéshez is.

 A brit gyártó az eredeti MINI tartozékok átfogó portfólióján számos utólagosan beépíthető, vonzó alternatívát tesz elérhetővé ügyfelei számára. A széleskörű portfólió legújabb tételei között oldalsó irányjelző-panelek, külső visszapillantó-házak és a brit zászló motívumait idéző, fekete-szürke színű Night Jack tetőfényezés is megtalálható. A Piano Black felszereltségi opció ragyogó tételei eközben egyszerre bújtatják az új MINI Clubman modellt diszkrét, mégis sportos ruhába. Utóbbi fekete „Clubman” és „Cooper S” típusjelzéseket, illetve feketére fényezett első és hátsó MINI emblémát tartogat.