A nap képe: A csak űrhajósoknak elérhető Range Rover

Az új Range Rover SVO Astronaut Edition azoké a bátor, gazdag és szerencsés űrutazóké lehet, akik részt vesznek a Virgin Galactic programjában. A különleges SUV kívül-belül egyedi jegyeket kapott, meghajtásáról pedig egy 404 lóerős hibrid rendszer gondoskodik.

A Land Rover Special Vehicle Operations (SVO) bemutatta a Range Rover egy különleges kiadását, melyet csak azoknak a jövőbeli asztronautáknak tesz elérhetővé, akik a milliárdos Richard Branson tulajdonában álló Virgin Galactic programján keresztül szándékoznak elhagyni a légkört.

A Range Rover Astronaut Edition temérdek külső és belső jeggyel igyekszik tisztelegni a Virgin Galactic egyedülésnek, amellyel 2014 óta áll együttműködésben, és segít a jövőbeli űrutazók kiképzését. Már a fényezés is különleges, ugyanis a Zero Gravity Blue (Nulla Gravitáció Kék) sötétkék színárnyalatot kapta az SUV, amit a végtelen űr inspirált. A coming home – leaving home funkció keretein belül a tükrökbe épített lámpák a Virgin SpaceShipTwo logóját vetítik a földre, míg az Astronaut Edition jelvények lelhetők fel a csomagtérajtón és az első ajtók alján.

A kabinban a fejtámlák és a hátsó könyöklő bőrözése kapta meg a dombornyomásos mintákat, míg a középboxra is jutott a „repülés fejlődése” grafikából, de az ajtók fogantyúira és a kesztyűtartó fölé szintén került a Virgin Galactic űrsiklójának felülnézetes sziluettjéből. A lényeget azonban a 2018. decemberi Unity első űrrepülésekor használt leszállótalpának egy darabja jelenti, melyet az első italtartók kialakításakor használtak fel.

A meghajtásról alapesetben a P400e enyhe hibridhajtású rendszer gondoskodik, melynek összteljesítménye 404 lóerő, illetve 640 Nm, és akár 42 kilométert is képes tisztán elektromos üzemben működni – így csak 72gramm széndioxidot juttat a légkörbe kilométerenként. Akinek ez kevés lenne, annak az 5.0 literes kompresszoros V8-as benzintemető is választható 565 lóerővel.