2019. május 30. 11:30   |   MTI
címkék:  

Tovább korlátozzák a szmogriadó idején használható gépjárművek körét

Az Euro 5-ös dízelüzemű gépjárművek forgalmát is korlátozzák majd szmogriadó esetén Budapesten – döntött a szmogrendelet módosításával a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A változtatást egyhangúlag támogatták a képviselők.

Idén október 1-jétől az Euro 5-ös károsanyag-kibocsátási osztályba sorolt dízelüzemű járművek sem közlekedhetnek szmogriadó esetén – így határozott május 29-ikei ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A döntés értelmében az eddigieken túl az Euro 5-ös besorolású (12., 13. és 14. környezetvédelmi osztály) dízel autók is korlátozás alá esnek, ha Budapest légszennyezettsége meghaladja a határértéket.

A budapesti szmoghelyzet riasztási fokozata során a forgalomkorlátozás nem érinti az 5-ös környezetvédelmi osztályú (vegyes hibrid, csak gázüzemű, csak elektromos meghajtású) gépjárműveket, a 6-os (Euro 3 benzines), a 9-es (Euro 4 benzines), a 14-es benzines (Euro 5 benzines), valamint a 15-ös és 16-os osztályú járműveket, amelyek Euro 6-osok üzemanyagtól függetlenül.

Az Országos Taxis Szövetség javaslatát befogadva a budapesti droszthasználati engedéllyel rendelkező személytaxi szolgáltatást végző gépjárművek is bekerültek a szmogriadó riasztás fokozatában előírt forgalomkorlátozó intézkedések kivételi körébe.

A korlátozás eredményeképp a 2018-as adatok alapján a Budapesten és 74 agglomerációs településen üzemben tartott gépjárművek 52 százaléka kerülne korlátozás alá és a javasolt korlátozás a dízelüzemű gépjárművek szennyezőbb 88 százalékát érintené, ami az összes állományhoz képest 35 százalékot jelent. Euro 5-ös besorolással 2014 végéig gyártották az autókat, így a legfiatalabb autó, amelyet érinthet a tiltás, 5 éves lesz.

Ezzel a döntésével jelentősen szigorította saját korábbi célkitűzését a Közgyűlés: amikor 2017-ben megszavazták, hogy 2018. október 1-jétől szmogriadó idején tilos lesz Euro3-as besorolású (7. és 8. osztály) dízelekkel közlekedni a városban, még csak az Euro4-es dízelek (10. és 11. osztály) 2019-es tilalma volt tervbe véve.