2019. június 09. 14:35   |   Autoblog
címkék:  

Meghiúsult a Fiat-Chrysler és a Renault házassága

A Fiat-Chrysler visszavonta ajánlatát, hogy össszolvad a Renault konszernnel. Az egyesülés mindkét fél számára előnyös lett volna, de ahhoz Franciaországban hiányoznak a politikai feltételek, jelentette be a Fiat.

Hír szerint a francia kormány kérte a Renault vezetését, halassza el az egyesülési tárgyalásokat, amíg egyeztetnek arról a Nissannal és a japán kormánnyal. A francia kormány, amely 15 százalékban tulajdonosa a Renaultnak, elvben támogatta az egyesülést, de feltételeket támasztott. Így biztosítékokat kért a franciaországi telephelyek, a munkahelyek fennmaradására. Hasonlóan olasz részről is igényelték az ottani munkahelyek megőrzését.180828_Fiat_New-500X-statiche_04

A két nagy konszern egyesülése után a harmadik helyre került volna a világpiacon a két óriás, a Volkswagen és a Toyota után és kiegyenlíthette volna az aránytalanságokat. A Renault vezet az elektromos kocsiknál, ahol a Fiat elmaradt, ugyanakkor mindkét konszern csak a világpiac egyes részeit fedi le. A Chryslernek köszönhetően a Fiat erős az USA-ban, de Európában veszteséges. A Renault erős Európában és a felemelkedő országokban, míg Amerikában csak a Nissan képviseli.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)