2019. június 24. 18:30   |   Autoblog
címkék:  

A német autóipar átaludta a technológiai robbanást

A német autógyártók rosszul készültek fel az autóipar kihívásaira. Túl sokáig koncentráltak arra a területre, amelyen versenyelőnyük, van, a robbanómotorra.

Az autóipar három nagy probléma megoldása előtt áll:

  • A jövő autója elektromos lesz
  • Ez az új autó az információs technológia kerekeken guruló terméke lesz
  • A kocsik új használati formái alakulnak ki, egyre kevesebben használnak majd saját autót

Egyes piaci elemzők szerint a dízel-botrány, az állítólagos titkos megállapodások is azt szolgálták, hogy a német gyártók minél tovább megtarthassák fölényüket a hagyományos motoroknál, mivel az e-kocsiknál nem tudják felvenni a versenyt a vetélytársakkal.smart präsentiert limitierte Sonderedition der letzten 21 Verbrenner: Die letzten #21 ihrer Art: Final Collector‘s Edition by Konstantin Grcicsmart presents limited special edition of the final 21 combustion-engine vehicles: The final #21 of their kin

Németország elmulasztotta a felzárkózást a jövő fontos piacánál, a villanyautóknál. Ezért kényszerül a BMW arra, hogy a kínai Great Wall céggel működjék együtt, míg a Daimler a Geely-nél, az egyik legnagyobb kínai autógyárnál építteti elektromos Smartjait. A német gyártók a fontos akku-technológiánál is ázsiai szolgáltatóktól függenek és az e-kocsik növekvő jelentőségének köszönhetően azoknak egyre nagyobb a befolyásuk a német konszernekre.

Németország megfigyelők szerint átaludta a felzárkózást a mesterséges intelligencia (AI) területén is. Ennek egyik fontos oka, hogy a német kormány ragaszkodik a hiány nélküli költségvetés fétiséhez, ahelyett, hogy beruházna a jövő technológiáiba. Németország 2025-ig csak 3 Mrd. eurót szán AI-beruházásokra. Összehasonlításul: egyetlen, Európában alig ismert kínai város, Tiencsin, ebben az időszakban 13 Mrd. eurót tervez ilyen célokra. Ebből eredően a német autógyáraknak hiányozni fog az önjáró autóépítéshez döntően szükséges AI, az infomációs technológia nélkülözhetetlen újdonságai.

Ehhez járul még, hogy a növekvő lakosságú és forgalmú városokban csökken a kereslet a saját autó iránt, egyre többen veszik majd igénybe a tömegközlekedés mellett a közösségi autóparkokat.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)