2019. július 12. 22:10   |   Autoblog
címkék:  

A jövő gran turismója a Bentley-től

A Bentley július 10-én ünnepelte 100. születésnapját a luxus mobilitás jövőjét ünneplő vízió leleplezésével a Crewe-i otthonában. A Bentley EXP 100 GT a Bentley márka jövőjének fizikai megtestesülése, amely újraálmodja a Grand Touring műfaját a jövő számára.

A Bentley EXP 100 GT kecses, mégis erőteljes karosszériája a márka jövőbeli formatervezési irányát szemlélteti. Magában foglalja a vállalat félreismerhetetlen génjeit, így azonnal Bentley modellként azonosítható. A híres R-Type Continental modellt idéző hátsó, a kerek, hűtőrácson túlnyúló lámpák, a híres Bentley rácsminta és a hosszú karosszéria a múlt híres autóira emlékeztet.

A könnyű alumíniumból és szénszálból épülő Bentley EXP 100 GT 5,8 méter hosszú és 2,4 méter széles – már a puszta dimenzióival is a vérbeli luxusról mesél. Ezt tovább fokozzák a réz és alumínium dekorációs elemek, amely természetes, fenntartható anyagként a márkát alapító W.O Bentley szellemét is megidézik – ő is pont ezeket használta a híres BR1 Aero motordugattyú megalkotásánál, amely döntő szerepet játszott az I. világháború légterének biztosításában.

Az ajtók a vezető és az utas oldalán egyaránt két méter hosszúak, a könnyű beszállás érdekében pedig kifelé és felfelé nyílnak. Teljesen nyitva közel három méter magasra emelkednek. A Compass névre hallgató új külső fényezés speciális pigmentekkel készül, amelyek az őszi színek lenyűgöző spektrumát tükrözik vissza – ráadásul a megoldás fenntartható és környezetbarát. A pigment szintetikusan készül a rizs héját felhasználva, amely egyébként a rizsipar káros mellékterméke, melynek egy részét hasznosítva a Bentley EXP 100 GT csökkenti a keletkező felesleges melléktermék mennyiségét.

A Bentley EXP 100 GT kifejező külső világítása egyszerre dinamikus és dramatikus. A leghangsúlyosabb pontot az okos, megvilágított mátrix hűtőrács és a világító repülő ’B’ jelvény jelenti, amelyek már akkor életre kelnek, amikor tulajdonosa közelít az autóhoz. A fény végigfut a hűtőrácson, majd a jelvényen, végig a motorháztetőn a jármű központi gerincén, hogy végül megvilágítsa az utasteret. Így az autó szó szerint életre kel. Hátul, a csomagtartó „lópatkó” részén 3D OLED képernyő biztosít látványos világító effekteket, tökéletes összhangban a hátsó lámpákkal.

A kivételes minőségű belső térben a Bentley kézműves szakemberei idáig még nem látott szintre emelték az anyagminőséget, új mércét állítva fel még a luxuskategóriában is. A legfinomabb anyagok, például fa, bőr és üveg olvadnak össze láthatatlanul a fénnyel, olyan egyedi belső hangulatot teremtve, amely az utasok fizikai és mentális jólétét is magasabb szintre emeli. Az üveg fémbe hajlik, majd fabetétté változik, hogy végül bőrben érjen véget. A fény az élet alapját adja, a Bentley EXP 100 GT pedig a környezetből innovatív tetőmegoldásával meríti azt. A prizmával ellátott rendszer összegyűjti a fényt és szálas optikával továbbítja a beltérbe. A természetes és a szintetikus fény összhangja új megközelítést hoz a wellness műfajába.

A Bentley személyes asszisztens a középkonzol központi elemét adja, megjelenését pedig a brit Cumbriából származó megvilágított kristály biztosítja. A hangulatvilágítás képes különböző hangulatot vagy a külső környezet hatásait visszatükrözni, miközben a beépített kivetítő különböző látványelemeket vetít a belső tér, például az ajtók betétjére.

Az intelligens, variálható biometrikus ülések háromféle módon állíthatók, attól függően, hogy a tulajdonos vezet vagy az önvezető üzemmódot veszi igénybe. A biometrikus érzékelők megfigyelik a hőmérsékletet, az utasok helyzetét és a környezeti viszonyokat, majd ennek megfelelően automatikusan hangolják a különböző szolgáltatásokat. Emellett az érzékelők a Bentley EXP 100 GT-ben a szem- és a fejmozgásokat, sőt, még a vérnyomást is nyomon követik. Ez még inkább személyre szabott kiszolgálást biztosít, amely sokkal nagyobb távlatokat nyit, mint a mai autók által kínált lehetőségek.

Kivételes útjukon az utasok élményét a Bentley EXP 100 GT-ben a Bentley személyes asszisztense fokozza. A GT fejlett, mesterséges intelligenciát használó rendszere teljesen személyre szabott lehetőségeket kínál öt különböző, egyedi üzemmód alapján: Enhance, Cocoon, Capture, Re-Live és Customise. A mesterséges intelligenciával való interakció gesztusok segítségével is történhet a cumbriai kristály előtt, amely intuitív módon értelmezi a parancsokat.

Az Enhance üzemmód a környezeti hatásokat veszi figyelembe, így például a fényeket, a zajokat, az illatokat és a levegő minőségét, majd holisztikus utazást kínál ezeket kiterjesztve, mintha csak egy nyitott modellben ülnénk, de valójában az üvegbúra védelmében. A Cocoon hamisítatlan burkot kínál, a levegő maximális tisztításával és az üvegfelületek elsötétítésével. A Capture üzemmód rögzíti a külső-belső történéseket, amelyből személyre szabott történetet állít össze. A Re-Live az utazás legjobb pillanatait idézi fel, míg a Customise a különböző üzemmódok elemeit kombinálja a vezető vagy az utas egyéni kívánságai mentén.

A Bentley EXP 100 GT passzív és aktív légbeömlői a hűtőrács mögött szükség szerint biztosítják a hajtáslánc és az erőteljes elektromotorokat támogató akkumulátorok hűtését. Ha nincs szükség hűtőlevegőre, az különböző csatornákon kívül az autó hátulján távozik, javítva a légellenállást. A csomagtartóban elhelyezett levegőtisztító rendszer megszűri a levegőt, mielőtt az a belső térbe kerül a hátsó utasok kinyitható és az elöl utazók fix légbeömlőin keresztül. Az érzékelők folyamatosan figyelik a belső tér széndioxid szintjét, segítve a tökéletes levegőminőségét létrehozását. A külső illatok észlelésének képessége mellett a Bentley egyedi illatot is fejlesztett a Bentley EXP 100 GT számára.

A belső kijelzők a nagy utazás élményét kiterjesztett valósággal fokozzák, vagy nyugodt burkot képeznek, csak a legszükségesebb információkat megosztva a külvilágból. Minden kijelzőn egyszerű, intuitív felület található, amelyet az ajtók különálló OLED képernyője egészíti ki. Az automatikusan elsötétülő üvegfelületek reflektorfénybe állíthatják a központi szórakoztató kijelzőt, amely tökéletes filmek, élő videók és egyéb média megjelenítésére, amikor a Bentley EXP 100 GT önvezető üzemmódban van.

A Bentley az iparág gondosan megválogatott szakértőivel közösen kivételes anyagokat hozott létre a Bentley EXP 100 GT számára. Mindegyik fenntartható és innovatív technológiát használ, amelyek tökéletesen megfelelnek a környezettudatos és etikus ügyfelek számára. Ezek között is kiemelkedik a lenyűgöző rézfúziós folyami fa, amely természetesen elhullott faanyagból készült, melyek 5000 éven át pihentek lápok, tavak és folyók mélyén.

A Hand and Lock egy londoni központú vállalat, amely 1767-ig visszavezethető, exkluzív, különleges technológiát használ, amit még a királyi és katonai uniformisok ihlettek. Az ő munkájukat leginkább a Bentley EXP 100 GT ajtópaneljei szemléltetik, amelyek a különböző anyagok megszakításmentes integrációját biztosítják gyönyörű, modern hímzésmintával. A skóciai Bridge of Weir Leather egyedileg válogatott, helyi forrású bőrökkel foglalkozik, amelyek a Bentley számára szükséges puha, természetes bőrkárpitozást adják. Végül egy exkluzív együttműködés keretében a Bentley a borkészítés melléktermékét használva hozta létre a luxusanyagok jövőjét jelképező, bőrhatású matériát. A 100 százalékban bio anyag az üléseket borítja.

A Bentley EXP 100 GT lenyűgözően nagy lépést tesz a karbonmentes jövő felé. A fenntartható és intelligens akkumulátoros elektromos hajtáslánc intelligens teljesítmény és töltési menedzsmentjével biztosítja, hogy a Bentley EXP 100 GT legalább olyan erőteljes és izgalmas legyen, mint hagyományos elődjei. A következő generációs elektromos hajtáslánc maximális irányíthatóságot biztosít a nyomaték négy kerék közötti tetszőleges elosztásával. A több mint 1300 lóerőt és 1500 Nm nyomatékot termelő négy motor 2,5 másodperces nulla-százas sprintet biztosít, a végsebesség pedig 300 km/óra.

A jövő akkumulátor-technológiája a jelenleginél ötször nagyobb energiasűrűséget biztosít, miközben a Bentley EXP 100 GT feltöltése 80 százalékra csupán 15 percet vesz igénybe. A töltésről automatikusan gondoskodhat a Bentley személyi asszisztens. A modell tömege lenyűgözően alacsony marad a maga csupán 1900 kilogrammjával, miközben egy feltöltéssel akár 700 kilométeres hatótáv is elérhető.

A vezetés élményének kiaknázása érdekében a Bentley EXP 100 GT csak opcionálisan önvezető, ráadásul a vezetési élményt a külső környezetnek és az utasok közérzetének megfelelően alakítja. A Bentley személyi asszisztens ráadásul alá is játszhat az egyéni élményeknek, az út mentén különböző információkat, javaslatokat és lehetőségeket kínálva az utazók érdeklődési körének megfelelően.

A főszerepben mindig az utasok jó közérzete és kényelme áll. A személyre szabási lehetőségek is ennek elősegítését szolgálják, például az aktív Aero kerekekkel, amelyek dinamikusan állítják magukat a maximális hatékonyság vagy éppen a menetteljesítmények érdekében. Az intelligens Pirelli abroncsok az időjárási körülményeknek és a vezető igényeinek megfelelően alkalmazkodnak az útfelülethez, miközben a biometrikus érzékkel felszerelt ülések a kiválasztott üzemmódnak megfelelően vesznek fel sportos alakot vagy éppen dőlnek hátra, megszabadítva a vezetőt a kormányzás olykor fáradtságos terhétől.

A Bentley személyi asszisztens esetében használt mesterséges intelligencia (MI) a Bentley EXP 100 GT kimagasló technológiai megoldásaival együtt egy olyan GT-t hoz létre, amely új alapokra helyezi a Grand Touring műfaj jövőjét. Az MI a belső térben az utasok érzelmeiből, gesztusaiból olvasva alakítja ki a tökéletes atmoszférát.

A gesztusvezérlésre kiváló példa a gyermek, aki a Bentley EXP 100 GT ablakán át a felhőket figyeli, majd kérdőleg az üvegre bök, hogy a háttérben a rendszer különböző tartalmakat letöltve végül a képernyőn elmagyarázza a jelenséget. A mesterséges intelligencia így sajátos kapcsolatot hoz létre, értelmes tanulási folyamattal megkoronázva a felsőbbrendű utazás élményeit. Az MI-vel a középkonzolon elhelyezett, megvilágított, háromrétegű cumbriai kristályon keresztül kommunikálhatunk. A Cumbria Crystal a teljesen kézzel fújt és kézzel vágott kristály utolsó előállítója Angliában.