2019. augusztus 08. 13:35   |   Autoblog
címkék:  

A nap képe: a kutyabarát Aston Martin

A gyönyörű, időtlen olasz formatervet és a maga korában kiemelkedő menetteljesítményeket felmutató Aston Martin DB5 nem volt különösebben praktikus autó. Ezt a cég tulajdonosa, a vadászatot és a lovaspólót is kedvelő sportember, David Brown is felismerte. A felszerelése és a kutyái sem fértek el a csomagtartóban, így építtetett 12 darab shooting brake kombit. A négy balkormányos változat egyike hamarosan gazdát cserél.

A legenda szerint David Brown beült egy igazgatósági ülésre, ahol néhány mérnöke is jelen volt, feltette vadászkutyáját az asztalra és így szólt: „Építsetek nekem egy olyan autót, amibe ő is be tud ülni!”. Az eredmény pedig a DB5 Shooting Brake kombi lett. A newport-pagnelli üzem kapacitásait lekötötte a DB5 kupé, a shooting brake modell gyártásával ezért egy karosszériaépítő céget bíztak meg. A Harold Redfordnál végül összesen csupán 12 darab DB5 ilyen kocsi készült el, négy balkormányos kivitelben. Jelen példány egyike az utóbbiaknak, tehát egy rendkívül ritka Aston Martinról beszélhetünk.

A konverzió 1965-ben nagyon sokba került, annyiba, mint „egy átlagos angol ház kétszerese”, hiszen az autót az A-oszloptól hátrafelé gyakorlatilag újra kellett konstruálni. Az utastérben a lehajtható hátsó ülések jelentettek újdonságot, amelyek 1132 literesre bővítették a rakteret.

A különleges, ezüstszínű DB5 Shooting Brake-et 4,7 literes, három SU karburátorral etetett hathengeres motor hajtja, és speciális R.S. Williams felfüggesztése, valamint 15 colos fűzött kerekei vannak. Augusztus 15-én elárverezik, értékét 1-1,4 millió dollárra becsülik.