2019. szeptember 02. 14:00   |   Autoblog
címkék:  

A Bugatti áttörte a 300 mérföld/órás sebességhatárt! – videó

A Bugatti ma bejelentette, hogy a világon az első gyártóként szériaközeli prototípus autójával átlépte a 300 mérföld/órás sebességet. A németországi Ehra-Lessien tesztpályán Andy Wallace, a Bugatti gyári pilótája egy egyedi építésű Chiron hipersportautóval pontosan 304,773 mérföld/órával, azaz 490,484 km/órával száguldott, ami új világrekord.

A Bugatti az elmúlt hat hónapban nagy titoktartás mellett a Michelinnel és a Dallarával közösen dolgozott a Chiron új verzióján, amely képes átlépni a 300 mérföld/órás, azaz a 482 km/órás sebességet. Ez augusztus 2-án sikerült is, a Volkswagen ehra-lessieni tesztpályáján a prototípus géppel hihetetlen 490 km/órás sebességet tudtak elérni. Ez 33 km/órával több, mint amit a Koenigsegg 2017-ben egy Agera RS-sel produkált az Egyesült Államokban egy lezárt útszakaszon.

A Top Gearnek nyilatkozva a Bugatti elnöke, Stephan Winkelmann elmondta, hogy számukra ez volt az utolsó meghódítandó rekord, kilépnek a versengésből, amely a világ leggyorsabb sorozatgyártású autójáért folyt. „Már többször megmutattuk, hogy mi építjük a világ leggyorsabb autóit. A jövőben más területekre fókuszálunk majd” – közölte Winkelmann.

A rekorder Chiron prototípus egyébként számos ponton különbözik a jelenleg kapható modelltől. Fara 25 centiméterrel hosszabb és nélkülözi a hátsó légterelő szárnyat a légellenállás csökkentése érdekében. Diffúzora viszont hosszabb és nagyobb, s a kipufogóvégek elhelyezése is eltérő. A frontrész is változott, új, öblösebb légnyílásokkal ellátott lökhárító ékesíti. Persze a 8 literes W16-os motort is felpaprikázták, 1500 helyett 1600 lóerőt ad le, akárcsak a nemrég leleplezett Centodieci limitált kiadásban.

A Bugatti szériaközeliként írja le a rekorddöntő, hosszúfarkú Chiront, amiből nagy valószínűség szerint az elkövetkező hetekben megszületik majd a széria Super Sport kivitel.