2019. szeptember 04. 11:35   |   Autoblog
címkék:  

A nap képe: a sorozatgyártású Honda e

Nyilvánosságra hozta vadonatúj elektromos autójának első hivatalos fényképeit a Honda. A fotók immáron a szériagyártásra érett változatról készültek. A modell a 2019-es Frankfurti Autószalonon gurul majd elsőként a nagyközönség elé, méghozzá a Honda további elektromos és sportos járműveinek társaságában.

MASS PRODUCTION HONDA E REVEALED AND SET TO DEBUT AT FRANKFURT

A modern, integrált kommunikációs rendszerekkel felszerelt, kivételes vezetési élményt nyújtó Honda e-t egyszerű, letisztult formavilág és kimagasló használati érték jellemzi, így remekül passzol a modern városi életmódhoz és valódi megoldást kínál az urbánus közlekedés különféle problémáira.

Minimalista megjelenéséhez nagyban hozzájárul a hagyományos visszapillantó-tükrök helyett alkalmazott oldalsó kameratükör rendszer, ami két hatcolos képernyőn jeleníti meg az autó mögött zajló eseményeket. Ez a technika elsőként jelenik meg a kompaktok szegmenségben, és a stílust illetően éppúgy komoly előrelépést jelent, mind a menetbiztonságra, az aerodinamikára és a kifinomultságra nézve.

MASS PRODUCTION HONDA E REVEALED AND SET TO DEBUT AT FRANKFURT

Az elegáns, mondhatni, előkelő stílus nemcsak a kifinomult vonalvezetésnek és a jellegzetes kontúrnak köszönhető, hanem a karosszériába simuló, igény esetén kipattanó, süllyesztett kilincseknek is. A hangulatos, modern kabinban kizárólag kellemes tapintású, kortárs anyagokat használtak a fejlesztők, az – öt digitális kijelzőből összeállított – műszerfal pedig a belsőtér teljes szélességében végigfut az utasok előtt. A Honda e digitális műszerfalának nagy részét két 12,3 colos LCD-érintőképernyő foglalja el, ezek intelligens alkalmazások, illetve szolgáltatások teljes sorát kínálják fel.

A Honda e nagy teljesítményű villanymotorja 136 vagy 154 lóerőt ad le, s forgatónyomatéka nem kevesebb, mint 315 Nm. A 35,5 kWh-s akkumulátorcsomag a kategória egyik legkisebbje, így a mindennapos ingázásra tervezett Honda e kifejezetten kis tömeggel büszkélkedhet. Nem mellesleg hatótávolsága elérheti a 220 kilométert, ami bőven elég a hétköznapokra, és rövid idő alatt menetkésszé tehető – villámtöltővel 30 perc alatt 80%-ra tölthető az akkumulátorcsomag. A vezetési élmény közvetlen, sportos és szórakoztató, amiért a hátsó kerekeket meghajtó erős villanymotor a felelős. A menetteljesítményről sokat elárul, hogy a nulla-százas sprint nem tart tovább 8 másodpercnél.

MASS PRODUCTION HONDA E REVEALED AND SET TO DEBUT AT FRANKFURT

Az érintőképernyő interfészén keresztül különféle szolgáltatások és alkalmazások hangutasítással is elérhetők a Honda Személyi Asszisztens segítségével. Az ösztönösen kezelhető Honda Személyi Asszisztens egy egyedülállóan fejlett, mesterséges intelligencia, így tulajdonképpen kötetlenül beszélgethetnek vele az utasok és megannyi internetes szolgáltatást vehetnek igénybe. A Személyi Asszisztens az „OK Honda” kifejezés kimondásával aktiválható, ezt követheti valamilyen parancs vagy kérdés a vezető részéről. Mivel a mesterséges intelligencia folyamatosan tanul, napról napra egyre többet ért a hozzá intézett szavakból és egyre pontosabb válaszokat ad.

A Honda e tulajdonosok akkor is nyugodtak lehetnek, ha eltávolodnak autójuktól, a My Honda+ elnevezésű okostelefon-alkalmazással ugyanis mindig kapcsolatban maradhatnak a járművel. Ez a 2017-ben már bemutatott, és azóta jelentősen továbbfejlesztett szoftver lehetőséget ad az autó helyzetének nyomon követésére, nem mellesleg minden fontos adatot közöl a kocsiról, így a töltöttségi szintről és a megtehető kilométerek számáról is. Mindemellett mobilról is küldhetők adatok az autónak (pl. töltőpont, cím stb.), tehát kétirányú az adatforgalom. További érdekesség, hogy a Digitális Kulcs az okostelefonos alkalmazáson keresztül is képes nyitni, illetve zárni a Honda e-t.

MASS PRODUCTION HONDA E REVEALED AND SET TO DEBUT AT FRANKFURT

Az első rendeléseket az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban és Norvégiában vette föl a Honda, a magyar vásárlók a Honda honlapján jelezhetik érdeklődésüket a modell iránt.