2019. szeptember 06. 19:20   |   DG
címkék:  

Megjött a Nissan Juke második generációja

Csaknem egy évtizeddel azután, hogy a kompakt crossoverek mezőnyébe berobbant, a Nissan Juke ismét fel akarja forgatni a szegmenst. A Juke második nemzedéke még ütősebb formával, tágasabb belső térrel és korszerű technológiákkal szeretne az európai vásárlók kedvencévé válni.

A Nissan Juke-ból csaknem 1 millió darab fut Európa útjain, tehát a rendhagyó formájú crossover abszolút betalált a vásárlóknál. Az új pedig még nagyságrendekkel jobban néz ki, és jóval korszerűbb is. A modell most 4210 mm hosszú, 1595 mm magas és 1800 mm széles, ugyanakkor 23 kilogrammal kevesebbet nyom a mérlegen. Igen dinamikus megjelenésű, a kupé stílusú „lebegő” tető és a 19 colos kerekek is ezt erősítik.

A kör alakú első fényszórók megmaradtak, de Y-mintájú nappali világítást kaptak és minden fényforrás LED-es. A színpalettán megjelent egy új árnyalat, a Fuji Sunset, amihez remekül passzol a fekete tető.

A Juke belül is nagyot változott, a helykínálat nagyvonalúbb lett. A hátsó lábtér 5,8 centimétert bővült, a fejtér 1,1 centivel lett nagyobb, a csomagtér pedig immár 422 literes, ami igazán kiváló érték. A műszerfal új koncepció szerint épült fel, sokkal letisztultabb, átláthatóbb és igényesebb kivitelű. A pulton és az ajtóbelsőkön alkalmazott puha tapintású anyagok prémium érzetet adnak, akárcsak a felárért bőr és Alcantara kárpitozású ülések.

Újdonság az N-Design csomag, amellyel a Juke magas szinten személyre szabható. Kéttónusú külső fényezések és belső kárpitok hozhatják elő az autóból az urbánus, a prémium vagy a sportos karaktert. Az egyes karosszériaelemek, mint a lökhárítók és küszöbök szintén testre szabhatók.

A Juke forgalmazása egy új fejlesztésű, 1 literes háromhengeres, 117 lóerős turbómotorral indul, ami hatfokozatú kézi vagy 7-sebességes duplakuplungos váltóművel párosítható. Utóbbi új fejlesztésű szerkezet és minden szempontból felülmúlja a korábbi fokozatmentes váltóművet. Alapfelszerelés az üzemmódválasztó is, a sofőr Eco, Standard és Sport beállítások között válogathat.

A Juke-ot a Nissan legkorszerűbb infotainment rendszerével és vezetői segédrendszereivel szerelték fel; konnektivitás tekintetében ez a legfejlettebb modell a kínálatban. Többek között beszerelik az autóba a félautomata vezetésre képes ProPILOT technológiát, kormányzás, gyorsítás és lassítás segédlettel, és alapfelszerelés az intelligens vészfékrendszer gyalogos és kerékpáros felismeréssel, a táblafelismerő, a mögöttes forgalomra figyelmeztetés, továbbá a holttérfigyelő rendszer.A NissanConnect infotainment rendszer legújabb kiadásával használható az Apple CarPlay és az Android Auto, elérhető a TomTom Maps & Live Traffic valós idejű forgalomfigyelő, és immár Wi-Fi is van a fedélzeten.

A vadonatúj Nissan Juke ugyancsak az angliai Sunderland üzemben készül majd, mint elődje. Az első kiszállítások november végén indulnak az európai piacokon.