2019. szeptember 10. 15:00   |   Autoblog
címkék:  

Bemutatkozott a Volkswagen új korszakot hozó villanyautója

A Volkswagen a Frankfurti Autószalonon bemutatta a nagyközönségnek az ID.3 villanyautót, amely egy új korszak kezdetét jelenti a márkánál. Az ID.3 egy vadonatúj villanyautó-generáció első képviselője a Volkswagennél, egyúttal a márka újrapozicionálását is tükrözi. Az ID.3 többféle akkumulátorcsomaggal kerül piacra, a bázismodell ára 30 ezer euró alatt lesz.

Ahogy a többi jövőbeni ID. modell, az ID.3 is az új moduláris elektromos hajtás mátrix (MEB) architektúrán alapszik. A MEB-et villanyhajtáshoz tervezték, mégpedig kompromisszumok nélkül. A Golf méretű ID.3 rögtön profitál a MEB biztosította hosszú tengelytávból, hiszen roppantul tágas utasteret kínál. Öt személynek nyújt kivételesen nagyvonalú teret, amely mércét állít a kompakt kategóriában.

A kezelés teljesen digitális, középkonzol sincsen, a sofőr a fő műszeregységről és a műszerfal tetején elhelyezett 25 centiméter átmérőjű érintőképernyőről tájékozódik. Minden kezelőszerv, beleértve a kormánykeréken elhelyezetteket is, érintésérzékeny felületű. Egyedül az elektromos ablakemelők és a vészvillogó kapcsolói hagyományosak. Mindezt a természetes beszédhangot megértő hangvezérlés egészíti ki.

A forgalmazás kezdetekor az ID.3 három különböző méretű akkumulátorcsomaggal lesz elérhető. Az alapkivitelbe 45 kWh kapacitású telepet szerelnek, amely a WLTP szerint 330 kilométeres hatótávolságot biztosít. Ennek a változatnak az árát 30 ezer euró alá lőtték be. Az ID.3 emellett 58 kWh-s teleppel is megvásárolható lesz, amely maximum 420 kilométeres hatótávot szavatol (WLTP). A csúcsverzióba pedig 77 kWh kapacitású akkumulátor kerül, amely már kiemelkedően nagy, 550 kilométeres hatótávval kecsegtet a WLTP szerint. 100 kW teljesítményű gyorstöltővel 30 perc alatt 290 kilométerre elegendő áram tankolható az autóba.

A Volkswagen ID. 3 előrendelése májusban indult, az érdeklődők 1000 euró befizetésével foglalhattak le egy autót maguknak, mégpedig a korlátozott darabszámú első kiadásból. Ők most, ősszel véglegesíthetik a megrendelést és konfigurálhatják a járművet. Az első kiadás 58 kWh-s akkumulátorral szerelt, amely a hátsó tengelyre épített villanymotort látja el energiával. Az erőforrás 150 kW/204 LE teljesítményű és 310 Nm nyomatékot ad le, így a kocsit 160 km/órás sebességig képes gyorsítani. Az ID.3 1st modell árát éppen 40 ezer euró alá lőtték be.