2019. szeptember 03. 09:00   |   Autoblog
címkék:  

Flottakezelés 2.0.

A flottakezelés lényege – mint mindannyian tudjuk – egy szervezet gépkocsi-állományának beszerzése, üzemeltetése (karbantartása) és végül értékesítése. Ennek módjai azonban eltérőek lehetnek. Tapasztalatok szerint a cégek a kisebb, jellemzően maximum 15 autóból álló flottákat maguk szerzik be és üzemeltetik, ennél nagyobb állomány esetén azonban már előszeretettel veszik igénybe flottakezelők segítségét.

SeaFleet_Szeptember19_LM1

Szoftveres támogatás

Ha cégen belül oldjuk meg gépjárműveink kezelését, ahhoz nagy segítséget nyújthatnak a legújabb flottakezelő szoftverek. Mint minden más termék megvásárlása előtt, így ebben az esetben is érdemes utánajárni annak, hogy a kínált szolgáltatásra szükségünk van-e, milyen előnyökkel jár számunkra, milyen funkciókat kínál és a hasonló programokhoz képest milyen ár-érték aránnyal rendelkezik.

A piszkos anyagiak

A költségek két alapvető összetevője a szoftver használatának havidíja és a felhőszolgáltatás díja. Szerencsére a jövőbeli költségek meghatározásában praktikus segítséget nyújthat a SeaFleet honlapján található árkalkulátor, amelyek az általunk szükségesnek ítélt alap és extra funkciók beállítását követően kiszámolják a szolgáltatás várható havi költségét.

Ezek jó alapként szolgálnak a tájékozódáshoz, de a flottakezelő szoftverek számos egyéni igényekre szabott szolgáltatást is nyújtanak, amelyek költségei személyes konzultációt követően kerülnek megállapításra. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyjából 10 gépjárműből álló flotta esetén már kifizetődő lehet a flottakezelő szoftver használata, amely segít időt megtakarítani a korábban Excelben vezetett adatok kiváltásával.

Helyi üzemeltetés vagy felhőszolgáltatás

Nagyobb gépjárműállomány esetén jó választás lehet a helyi üzemeltetés. Ennek lényege, hogy a flottakezelő szoftver és a hozzá kapcsolódó adatbázis a cégünk hardverein kerül telepítésre. Mivel ebben az esetben az üzemeltetést a megrendelő saját cégen belül oldja meg, ezért csak a flottakezelő program lincenszdíját kell megfizetni. Ennek finanszírozása történhet egyszeri díj formájában vagy havidíjas rendszerben is.

Előbbi esetben meghatározott autószám és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások után fizetnek a program használatáért, de a garanciális időszak letelte után a terméktámogatásért is fizetniük kell. Ennél egyszerűbb a helyzet a havidíjas licensz esetén, amikor a havidíj magában foglalja a szoftver használatának és a kapcsolódó terméktámogatás költségét is.

A másik lehetőség a felhőszolgáltatás, ekkor a szoftver és a kapcsolódó adatbázis internet-hozzáféréssel elérhető. Segítségével megtakaríthatjuk a szükséges szerverek beszerzésének költségét, és természetesen időt is spórolunk azáltal, hogy nem kell bajlódnunk az adatok mentésével, a szoftver frissítésével és még a vírusvédelemmel sem.

Ezzel a konstrukcióval nem kell egyszeri, nagyobb beszerzési költséggel számolni, kiadásaink csak a program használatának és a kapcsolódó terméktámogatásnak a díjára korlátozódnak. Ön melyik lehetőséget választaná?