2019. október 04. 15:55   |   Autoblog
címkék:  

Tovább tökéletesedett a Ford Transit

A Ford bemutatja minden idők legintelligensebb, legkisebb étvágyú, legsokoldalúbb és legtermelékenyebb 2 tonnás Transit áruszállítóját, amit arra terveztek, hogy a vállalkozások a mai modern városi környezetben is kifogástalanul megállják a helyüket.

Az új Ford Transit jelenleg már egész Európában kapható; az új változat az előző modellsorozat sikerére épít, ami Európában és Észak-Amerikában olyan szinten alapozta meg a Transit hírnevét, hogy az autó ma már a szegmens első számú járművének számít. A Ford Transit család európai értékesítése 2019-ben is tovább nőtt, 68 800 darabos rekordot érve el a második félévben, ami 2,7 százalékkal szárnyalta túl az előző év azonos időszakának eredményét. Magyarországon 2019-ben az első háromnegyed évben 2135 darab 2 tonnás Transit talált gazdára, megszerezve ezzel a kategória első helyét.

A továbbfejlesztett erőteljes, üzemanyag-takarékos és finoman működő 2,0 literes EcoBlue dízelmotor akár 7 százalékkal kevesebbet fogyaszt. A Ford hatfokozatú manuális sebességváltójával szerelt új Transit legalacsonyabb CO₂-kibocsátása 200 g/km, legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztása pedig 7,6 l/100 km. A kedvezőbb fogyasztáshoz a tovább tökéletesített üzemanyag-befecskendező rendszer is hozzájárul, ami 2200 barra növeli a nyomás csúcsértékét, így hatékonyabbá válik az égési folyamat. A motor belső súrlódását az új acéldugattyúk vékonyabb palástja mérsékli. A változó átfolyású olajszivattyú a mindenkori igényhez igazítja az olaj adagolását, csökkentve ezzel a motor fölösleges terhelését.

További üzemanyag-megtakarítást eredményez a 2 tonnás Transitban most először bevezetett elektromos szervokormány (EPAS), illetve az átfogó tömegcsökkentés, a kis gördülési ellenállású gumiabroncsok használata és az aerodinamikai fejlesztések. A teljes modellkínálatban alapfelszereltség a Start-Stop technológia.

Ugyancsak a takarékosság jegyében vezeti be a Ford – elsőként egy haszongépjárműben – az új EcoGuide technológiát, ami a GPS helymeghatározás alapján előre jelzi a vezetőnek, mikor kell lassítania vagy fokozatot váltania, felkészülve ezzel az általa még nem látható forgalmi helyzetekre, például egy kereszteződésre, egy sebességkorlátozásra vagy egy lejtőre.

Az új Transitban egy új, 185 lóerős és 415 Nm forgatónyomatékú, 2,0 literes EcoBlue motor is megjelenik a már eddig is kínált 105, 130 és 170 lóerős variánsok mellett. Mindegyik változat új kialakítású turbótöltőt kapott, így forgatónyomatékukat az eddiginél is szélesebb fordulatszám-tartományban adják le.

Az elsőkerék-hajtású modellek vásárlói már eddig is választhattak hatfokozatú automata sebességváltót, ám 2020 tavaszától a hátsókerék-hajtású Transitok kínálatában is megjelenik a Ford gyorsan kapcsoló 10-fokozatú automatája.

Az első- és a hátsókerék-hajtású Transit modellekhez egyaránt opcióként kínálja a Ford az innovatív EcoBlue Hybrid 48 voltos mild hibrid dízel hajtástechnológiát is, ami a WLTP-mérés alapján átlagosan 3 százalék üzemanyag-megtakarítást eredményez az azonos teljesítményű 2,0 literes EcoBlue dízelmotoros modellhez képest.

A Transit EcoBlue Hybrid modelleket kifejezetten a lehető legkedvezőbb üzemanyag-fogyasztásra hangolták. Ezekben az autókban a hagyományos generátor helyett egy szíjhajtású, integrált indítómotor/generátor működik, ami segít elektromos árammá alakítani a jármű lassításakor felszabaduló mozgási energiát, és ezzel az árammal egy 48 voltos, léghűtésű lítium-ion akkumulátort tölt. Az itt tárolt áram nyomaték-kiegészítéssel segíti a belsőégésű motor működését haladás és gyorsítás közben, emellett pedig az autó elektromos berendezéseit is működteti.

A jobb termelékenységet eredményező nagyobb hasznos teherbírás egy átfogó program eredménye; a Ford mérnökei jelentősen csökkentették az új Transit tömegét – még úgy is, hogy közben a legújabb biztonsági rendszerekkel és vezetéstámogató technológiákkal szerelték fel az autót.

A mérnökök a “legkisebb is számít” alapelvet szem előtt tartva több száz alkatrészt tettek könnyebbé. A Transit hátsókerék-hajtású, hosszú tengelytávolságú, közepes tetőmagasságú változata például 80 kilogrammal lett könnyebb, mint a most kifutó, azonos specifikációjú modell. A fronthajtású változat esetében a tömegcsökkenés 48 kg; a nettó hasznos teherbírás az 1418 kilogrammot is eléri a 3,5 tonnás modelleknél.

A Transitban most először érhetők el a mindenkori közlekedési helyzethez igazodó választható beállítások: minden hajtásláncban kapcsolható a Normal és az Eco üzemmód, emellett a hátsó- és az összkerékhajtású változatokban rendelkezésre áll még a lefagyott vagy havas úttesten is jó tapadást biztosító Csúszós Út üzemmód és a Sár/Nyomvályú üzemmód is. Az automata sebességváltós, hátsókerék-hajtású modellek vontatás üzemmódja sima teljesítményleadást biztosít, amikor a Transit nagyméretű utánfutót vontat. Az autó vontatási kapacitását is sikerült növelni. A 170 és 185 lóerős, hátsókerekes változatok teljes megengedett szerelvény-össztömege elérheti a 7000 kilogrammot, vontató kapacitásuk pedig a 3500 kilogrammot.

A fejlett vezetéstámogató technológiák széles kínálata segíti a vezetéssel járó stressz és terhelés csökkentését, illetve egy esetleges ütközés elkerülését vagy a baleset súlyosságának mérséklését. Az utánfutó funkcióval kiegészített holttérfigyelő rendszer nagyobb holtteret lát be, amikor az autó utánfutót vontat. Az intelligens adaptív sebességtartó automatika hatásosan kombinálja a közlekedési tábla felismerés és az adaptív sebességtartó automatika rendszerek funkcióit, hogy a vezető mindig betartsa a sebességkorlátozásokat. A gyalogosészleléssel kiegészített ütközésre figyelmeztető rendszer immár éjszaka is felismeri a gyalogosokat.

A széles látószögű első és hátsó kamera segít a közeledő járművek észlelésében, amikor a Transit egy szűk parkolóhelyről hajt ki, zsúfolt úton halad vagy tolat. Az aktív parkolóasszisztens segítségével a vezető könnyen megtalálja a megfelelő méretű parkolóhelyet, és kormányzás nélkül beállhat oda. A kiállássegítő rendszer a járdaszegéllyel párhuzamos parkolóhely elhagyásában segít. A keresztirányú forgalomfigyelő a parkolóhelyről történő kitolatás közben figyelmezteti a vezetőt, ha az autó nyomvonalát egy másik jármű keresztezheti. Mindezt kiegészíti még egy opcióként rendelhető, erős fényű, magasra szerelt LED fényforrás, ami a rosszul megvilágított területeken segíti a rakodást, valamint a motoros oldalsó rakodónyílás-ajtó (2020 tavaszától rendelhető), ami szintén megkönnyíti a ki- és berakodást.

A Ford Transit új külső megjelenését magasabbra húzott, határozottabb, három díszléces hűtőrács és áttervezett alsó orr-rész határozza meg. Az első karosszériaelemek és a lökhárító átformálásával javult az aerodinamika, és az első traktus felületei könnyebben tisztíthatók. A magasabb felszereltségű modellek erős bi-xenon fényszórója és új LED nappali menetfénye a Transit-család jellegzetes arculatát sugallja.

Akárcsak a legújabb Transit Custom modellben, itt is teljesen átalakult az utastér formavilága, így a kabin még stílusosabbá, praktikusabbá és kényelmesebbé vált. Az új műszerfalpanel praktikus újdonságai révén a vezető mobil irodaként használhatja az autót; ezt szolgálja többek közt a műszerfal tetején kialakított három, nyitott tetejű tárolórekesz, vagy az új dokkoló rekesz, amelyben a vezető nemcsak mobiltelefonját, hanem nagyobb méretű tabletjét is tárolhatja és töltheti. A komfortérzetről megújult ülések gondoskodnak, amelyek párnázata jobban megtámasztja a testet.

Ahogy a kifutó modell esetében, a vevők most is rengeteg – több mint 450 féle – változat közül választhatnak, beleértve az elsőkerék-, a hátsókerék- és az összkerékhajtást, és persze teljes körű felépítmény-kínálatot, amelyben a nemrégiben bevezetett, alacsony platómagasságú fülkés alvázkivitel is szerepel. Mivel egyre több az olyan vásárló, akiknek szolgáltatásaihoz magasabb felszereltségű autó kell, a Ford egy új Limited modellváltozatot is bevezet a kínálatban, a karosszéria szénére fényezett első lökhárítóval, 16 colos könnyűfém keréktárcsákkal, manuális klímaberendezéssel, bi-xenon fényszórókkal, valamint 8 colos érintőképernyőhöz csatlakozó SYNC 3 rendszerrel.

Az új Ford Transit mellett az 1 tonnás Ford Transit Custom frissített változata is piacra lép, méghozzá hasonlóan jelentős fejlesztésekkel, mint nagyobb testvére. 2019 végétől a Transit Custom kínálatában megjelenik az új Plug-In Hybrid modell is, ami a nagyvárosok belső kerületeiben nulla károsanyag-kibocsátású elektromos hajtással halad, ugyanakkor hosszabb utakra is alkalmas, miközben a vezetőnek nem kell tartania az akkumulátor lemerülésétől.