2019. október 21. 18:40   |   Autoblog
címkék:  

Egy kör a Nürburgringen, fékezés nélkül

Ennél hatékonyabbat egyszerűen nem lehet autózni: a műszerfalon elhelyezett billenőkapcsolóval két működési üzemmódban állítható fékerő-visszatáplálásnak köszönhetően a MINI Cooper SE úgy vágtatott végig a Nürburgring legendás Nordschleife aszfaltcsíkján, hogy vezetője egyszer sem lépett rá a fékre.

A németországi Eifel-hegységben húzódó Nürburgring legendás, 20,8 kilométer hosszú Nordschleife aszfaltcsíkját a Forma-1 háromszoros világbajnoka, Jackie Stewart illette először a Zöld Pokol névvel. A száguldó cirkusz legutolsó futamát 43 évvel ezelőtt rendezték itt, a Nordschleife azonban mind a mai napig a hosszú távú járműtesztek újra és újra visszatérő helyszíne.

A MINI is rendre megméreti itt sorozatgyártás előtt álló újdonságait, hogy a fejlesztőmérnökök a legendás ívek között hangolják tökéletesre a hajtáslánc technológiáit. Kiváló bizonyítási terep ez a károsanyag-kibocsátás nélkül közlekedő MINI Cooper SE számára is, amely a versenypályán egy merőben új kihívással találta szembe magát. A MINI Cooper SE zöld üzemmódban, a fékpedál érintése nélkül autózott végig a Zöld Poklon, ahol a maximális hatékonyság érdekében a vezető kivételesen érzékeny jobb lábfejére volt szükség.

A MINI Cooper SE a BMW Group első olyan tisztán elektromos meghajtású modellje, amelyben a fékezés során felszabaduló energia visszatáplálásának mértékét a vezető is befolyásolhatja. Amint a vezető leveszi a lábát a gázpedálról, a kiválasztott üzemmód értelmében az elektromos motor több vagy kevesebb energiát táplál vissza az autó nagyfeszültségű akkumulátorába. A fékezéskor felszabaduló energia visszatáplálásának állítható mértékével párhuzamosan a MINI Cooper SE automatikus fékerejének intenzitása is változik. A technológia eme merőben újfajta, jövőbe mutató innovációja egy felettébb izgalmas kihívást hívott életre: vajon milyen gyorsan tudja felfűzni egymás után a Nordschleife legendás íveit az első tisztán elektromos meghajtású MINI vezetője anélkül, hogy akár egyszer is rálépne a fékpedálra?

Alapesetben a MINI Cooper SE különlegesebb megerőltetés nélkül, zöld üzemmódban is képes abszolválni a Nürburgring vonalvezetését. A műszerfal alsó felén elhelyezett billenőkapcsoló-sor jobb oldali kapcsolójával a GREEN+ vezetési üzemmód is aktiválható, amely a minél nagyobb energiatakarékosság érdekében az automata légkondicionálót és az ülésfűtést is kikapcsolja. A fékezéskor felszabaduló energia visszatáplálásának mértékét a Start/Stop kapcsoló bal oldalán található billenőkapcsolóval szabhatják személyre. Az így aktiválható egypedálos vezetési élmény mentén a MINI Cooper SE maximálisan a vezető preferenciáihoz alkalmazkodik.

A Nürburgringen átélt vezetési élményt a MINI Cooper SE a hétköznapokban is garantálja, a márkára jellemző vezetési stílusban, károsanyag-kibocsátás nélkül. A gyors és széles kanyarok közötti tempózásokat típus-specifikus kijelzők segítik, amelyeken keresztül az ügyfelek egyéni preferenciáik szerint állíthatják be a fékezéskor felszabaduló energia visszatáplálásának mértékét. Az alapértelmezett beállítás a kifejezetten intenzív, 0,19 g lassulás, amely enyhébb, 0,11 g mértékűre mérsékelhető.

A Zöld Pokolban próbára tett zöld üzemmód kiválóan bizonyította, hogy a két működési üzemmódban állítható fékerő-visszatáplálás nem csupán a hajtáslánc működési hatékonyságát, de a vezetés élményét is nagymértékben fokozza.