2019. október 24. 12:20   |   Autoblog
címkék:  

A nap képe: a szuperautó-gyilkos holland gokart

A holland sportautó manufaktúra, a Donkervoort egy új, félelmetes sportkocsival tiszteleg a márkaalapító Joop Donkervoort előtt. A JD70 a mester 70. születésnapjára készült és a valaha gyártott legextrémebb minimál sportautó. A 415 lóerős gokart kevesebb mint 7 mázsát nyom, és hihetetlen 2 G-s oldalgyorsulásra képes. A JD70-ből összesen 70 darabot fognak készíteni.

Joop Donkervoort 41 évvel ezelőtt alapította vállalatát, amely azóta rendkívül kis szériában közúti, verseny és pályanapokra tervezett, Caterham 7 stílusú speciális sportautókat gyárt. A márkaalapító előtt tisztelgő új JD70 minden idők legerősebb és legdurvább Donkervoortja, valódi szuperautó-gyilkos.

A D8 GTO-n alapuló JD70 saját tömege kevesebb, mint 700 kilogramm, ami az EX-Core szénszálas technológiának köszönhető. Az EX-Core karosszériaszerkezet nemcsak könnyű, de rendkívül erős és megfelel az EU kisszériás járművekkel kapcsolatos törésbiztonsági előírásainak is.

A JD70 valódi purista sportkocsi, a lehető legkevesebb elektronikus segédletet tartalmazza a szűretlen vezetési élmény érdekében. Szervokormány például nincsen benne, tapadásvezérlő rendszere pedig több fokozatban állítható, de akár ki is iktatható.

A JD70 brutálisan erős, egy 2,5 literes öthengeres Audi motor hajtja, 415 lóerős teljesítménnyel és 520 Nm-es nyomatékkal. Az új kipufogórendszer révén azonban a kocsi teljesíti az Euro 6d-temp kibocsátási normát is. A motorhoz ötfokozatú kézi kapcsolású váltóművet társítottak, az erőt korlátozottan önzáró hátsó differenciálmű segít a talajra vinni. A manuális váltó érdekessége, hogy fordulatszám-illesztő funkciót építettek bele, felváltásoknál pedig nem kell elvenni a gázt.

A JD70 párját ritkítja, ugyanis sztenderd abroncsokon 2 G-s oldalgyorsulást képes elérni, de az 1,02 G-s egyenes irányú gyorsulása és az 1,65 G-s lassulása is kivételes.

A következő két évben összesen 70 példány készül majd a JD70-ből, amelyre már le lehet adni az előjegyzéseket. A masina alapára nettó 163 636 euró.