2019. október 24. 13:30   |   Autoblog
címkék:  

A világ leggyorsabb önvezető autója – videó

Az önvezető technológiák egyre nagyobb teret nyernek a modern személyautókban, ugyanakkor a teljesen önállóan közlekedő járművekre még jó néhány évet várni kell. Kivétel képez ez alól a Robocar, a futurisztikus versenyautó, amely nemrég pilóta nélkül elérte a 282 km/órás sebességet, s ezzel világrekordot állított fel.

Az angol startup vállalkozás, a Roborace által kifejlesztett Robocar a Brit Királyi Légierő (RAF) Elvington bázisán új sebességi világrekordot állított fel. A mindkét irányban megtett futamok során 282,42 km/órás átlagsebességet ért el, amivel megszerezte a leggyorsabb önvezető autó címet.

A Robocarnak a hitelesség érdekében mindkét irányban neki kellett futnia a 2,6 kilométer hosszú Elvington egyenesnek. Kelet-nyugati irányban 280,365 km/óra, míg nyugat-keleti irányban 284,492 km/órás sebességet ért el, amelyekből átlagot vontak. Így jött ki a 282,42 km/óra, ami új világrekord.

A Robocarban az embert mesterséges intelligencia helyettesíti, amely egy Nvidia Drive PK2 számítógépen fut. A robot a döntéseit szenzorok, LIDAR kamerák és GPS adatok alapján hozza meg. A kocsi teste szénszálas, s mindegyik kerekébe villanymotort építettek. A motorok összteljesítménye 540 kW (720 LE), a beépített akkumulátor kapacitása pedig 58 kWh. A Robocar lenyűgöző, futurisztikus külsejét egyébként Daniel Simon álmodta meg, aki olyan filmekhez tervezett járműveket, mint a Tron: Örökség és az Amerika kapitány: Az első bosszúálló.