2011. november 13. 18:19   |   Autoblog
címkék:  

Hamilton nyert, Vettel kiesett Abu Dhabiban

A McLaren brit versenyzője, Lewis Hamilton véget vetett győzelem nélküli sorozatának, és július óta először diadalmaskodott az Abu Dhabi Nagydíjon, melyet a pole-ból induló Sebastian Vettel már az első körben feladni kényszerül egy defekt miatt. Fernando Alonso a második helyre hozta be a Ferrarit Jenson Button előtt, aki a KERS-szel küszködött szinte az egész versenyen.

Vettel szépen kapta el a rajtot, első pozíciója egy pillanatig sem volt veszélyben, így az első kanyart az élen teljesítette. A második kanyarban azonban megpördült, ugyanis jobb hátsó abroncsa levált a felniről. A Red Bull német pilótája ugyan még visszatért a bokszba, a megmérettetést már nem tudta folytatni, mert megsérült hátsó felfüggesztése. Ez volt egyébként Vettel első kiesése a tavalyi Koreai Nagydíj óta.

Vettel kiesésével Hamilton megörökölte az első helyet, és élni is tudott a lehetőséggel. Alonso már a rajtnál átlépett Mark Webberen, és a kör végén Buttont is maga mögé tudta utasítani, akinek autójában elromlott a hibrid rendszer.

A futam hátralévő részében szinte alig volt különbség a Ferrari és a McLaren között. Alonso megpróbálta hosszabbra nyújtani középső etapját és később érkezett meg utolsó kiállására, azonban ez sem volt elég ahhoz, hogy megakadályozza Hamiltont abban, hogy megszerezze idei harmadik futamgyőzelmét.

Miután az első kiállásánál sok időt veszett, Webber egy három kiállásos stratégiára tért át, így az utolsó körben váltott csak a keményebb keverékű abroncsokra. Azonban ez sem volt elég számára ahhoz, hogy átlépjen Buttonon. Felipe Massa az ötödik helyen zárt, miután igen komoly harcot vívott Webberrel, aki csak azért tudta megelőzni, mert hibát végtett és kicsúszott az egyik kanyarban.

A Mercedes duója, Nico Rosberg és Michael Schumacher hatalmas csatát vívott egymással az első néhány körben, melyet a fiatalabbik német nyert meg, aki végül a hatodik helyet szerezte meg. Schumacher a hetedik lett, megelőzve Adrian Sutilt (Force India).

Az első tíz sorát Paul di Resta (Force India) és Kamui Kobayashi (Sauber) zárta, utóbbi egy egy kiállásos stratégiával

F1világ