2019. december 04. 18:30   |   Autoblog
címkék:  

Volkswagen ID.R és ID.3: nagyon különböznek, mégis sok a közös bennük

Az ID.R elektromos versenyautó és az új ID.3 ad találkát egymásnak 2019. november 30. és december 8. között az Essen Motor Show-n. A versenyautó tanulmány és a hétköznapi használatra szánt sorozatgyártású modell közösen mutatkozik be Európa legnagyobb tuning kiállításán a 3-as csarnokban.

Race car meets production model: Volkswagen ID.R and ID.3 at the

Első pillantásra az elektromos autózás két úttörője két teljesen eltérő járműkoncepciót követ, amelyek ennél eltérőbbek nem is lehetnének. Azonban a 2018. óta világszerte rekordot rekordra halmozó ID.R és a szeptemberben debütált Volkswagen ID.3 a hajtásrendszerén kívül több más elemében is közös. Az ID.R fejlesztése és különböző rekordállítási eseményei értékes információkkal szolgáltak az ID. család fejlesztéséhez. Ezzel együtt a gyártásfejlesztés is számos ponton támogatta a Volkswagen Motorsport csapatát a sorozatgyártás előkészítése során szerzett ismeretanyaggal.

Mindkét modell fejlesztése azonos filozófiát követ: az elektromos hajtásrendszer hatékonyságának maximalizálása a rendelkezésre álló energia optimális felhasználásnak biztosítása érdekében, történjen ez a versenypályán vagy a sima közúton. Az ID.R – mint határokat feszegető versenyautó – célja, hogy meghatározott távokon teljesítményének csúcsát nyújtsa. Ezzel szemben az ID.3 sorozatgyártású változatának küldetése az akkumulátorkapacitás leghatékonyabb kihasználása és az elérhető leghosszabb hatótáv teljesítése, mindezt a hétköznapi feladatok elvégzése közben.

Az akkumulátor fejlesztésénél a Volkswagen Motorsport az ID. termékcsalád technológiai kutatásait végző laborral dolgozott együtt. Az ID.R és az ID.3 padlólemezébe integrált cellák alacsony súlypontot biztosítanak a járművek számára, pozitívan befolyásolva azok kezelhetőségét. A töltési stratégiát vizsgálva szintén találunk hasonlóságokat. A gyorstöltő rendszeren keresztül történő külső töltés és a menet közbeni fékezési energia visszatáplálásával (rekuperáció) megvalósuló utántöltés mindkét modellnél megvalósul.

Mindenki számára látható közös vonás a két autóban emellett a kifejezetten a légellenállási együttható javítását célzó aero felnik. Az ID.3 20 colos könnyűfém keréktárcsái nem csupán az aerodinamika hatékonyságát támogatják, de lapos kialakításuk tökéletesen illeszkedik az ID. család által képviselt új formai nyelvezethez.