2020. január 02. 20:20   |   Autoblog
címkék:  

A McLaren húsz év után megdöntötte saját sebességi rekordját

Stílusosan egy végsebesség-teszttel befejeződött a leggyorsabb és műszakilag legfejlettebb McLaren, a Speedtail fejlesztése. A McLaren vezető tesztpilótája, Kenny Brack a floridai Kennedy Space Center leszállópályáján 403 km/óráig gyorsította az autót, harminc alkalommal. 20 év után sikerült felülmúlni a McLaren F1 szédületes, 386,4 km/órás sebességi világrekordját.

A végső nagysebességű teszteket a Speedtail XP2 prototípussal egy ikonikus helyszínen, a Johnny Bohmer Proving Grounds space shuttle leszállópályáján folytatták le; több mint harminc alkalommal gyorsítottak végsebességig, amit 403 km/órában állapították meg. Így a McLaren Speedtail hivatalosan minden idők leggyorsabb közúton használható McLarenje lett.

A közel 5,2 méter hosszú, karbontestű, háromüléses Speedtail a valaha gyártott legjobb aerodinamikájú és legerősebb McLaren. Benzin-elektromos hibrid hajtásláncának teljesítménye 1070 lóerő, nyomatéka pedig 1150 Nm. Nincs nála gyorsabb McLaren: 13 másodperc alatt eléri a 300 km/órás tempót, a végsebessége pedig átlépi a 400 km/órát, amelyre a Földön csak maréknyi sportautó képes.

A Speedtailből összesen 106 darabot fognak összeszerelni (akárcsak annak idején az F1-ből), a kiszállítások februárban indulnak.