2011. december 07. 20:49   |   Autoblog
címkék:  

Négyajtós szedánnal támad a Dodge

Amióta a Chrysler csoport „összebútorozott” a Fiattal, egymás után jelennek meg Európában a Lancia-jelvényes amerikai modellek, Észak-Amerikában pedig már Fiatot és Alfát is lehet kapni. Jövőre egy új taggal bővül a Dodge amerikai palettája. Érkezik a Dodge Dart – amely ezúttal nem egy izomautót, hanem egy négyajtós szedánt takar -, Alfa Romeo technikával.

A Dart lesz a Chrysler első Fiat architektúrán alapuló modellje, a kocsi műszaki alapjait egészen pontosan az Alfa Romeo Giulietta adja majd. Az útfogással, a dinamizmussal és a biztonsággal ezért valószínűleg nem lesznek problémák. Az eredeti padlólemezt azért meghosszabbították és kiszélesítették, hogy senki se panaszkodhasson helyszűkére.   

A Dart külsején egy fikarcnyi Alfa jellemvonás sem fedezhető fel; sőt, a célkereszt hűtőrács és a karosszéria teljes szélességében végigfutó hátsó LED-es lámpacsík messziről Dodge-ként azonosítják be az autót. A motortérben ellenben Fiat erőforrások is lesznek. A Dodge Dartot háromféle négyhengeres benzinmotorral fogják értékesíteni, amelyek közül kettőben Fiat MultiAir technológiát találunk. A szedánt a vevők választhatják 1,4 literes MultiAir turbómotorral, 2 literes Tigershark motorral, valamint 2,4 literes, 16 szelepes Tigershark MultiAir hajtóművel is.

A Dodge Dartot az Illinois állambeli Belvidere üzemben fogják gyártani.