2020. január 14. 15:30   |   Autoblog
címkék:  

Háromhengeres PSA turbómotorok gyártása indult el Szentgotthárdon

Szentgotthárdon ünnepélyes keretek között megkezdődött a PSA csoport PureTech háromhengeres turbós benzinmotorjának a sorozatgyártása. Ezzel tovább szaporodott azon PSA gyárak sora, amelyek a globális igények kielégítését segítik. A PureTech motorcsaládot eddig Franciaországban (Douvrin, Temery), Lengyelországban (Tychy), Kínában (Xiangiang), Marokkóban (Kenitra) és Indiában (Hosur) gyártották.

Szentgotthardon-PuteTech-Production-510564

Eddig már ötmilliónál is több készült ebből a motorból. A szentgotthárdi új kapacitás beindítása összhangban van a növekvő piaci igényekkel, amelyek jelentős részben abból erednek, hogy az új Opel/Vauxhall modellek PSA platformokra és technológiákra épülnek. Ez a rendkívül hatékony motorcsalád hozzájárul a CO2-kibocsátás csökkentéséhez, az előző generációhoz képest a PureTech benzinmotorok fogyasztása 4%-al csökkent.

Az Opel Szentgotthárd üzemét – amely több, mint 27 éves múltra tekint vissza – 38 millió eurós beruházással alakították át az új motorok gyártásához. Az átalakítást túlnyomó részt a gyár saját embereivel és erőforrásaival oldották meg, ráadásul úgy, hogy közben folyt a korábbi motorvariánsok gyártása is. Az átalakítások után az üzem az új PureTech benzinmotorokkal párhuzamosan a korábbi erőforrások gyártását is képes folytatni, ameddig erre igény van.

Szentgotthardon-PuteTech-Production-510566

„Ennek az új korszerű motornak a gyártásával Szentgotthárd fontos szereplőjévé válik a PSA csoport gyártó infrastruktúrájának, amely a cég mind az öt autómárkáját hivatott ellátni. Ami ma itt történik, az jó hír a PSA Csoportnak, vásárlóinknak és saját dolgozóinknak is, azt bizonyítja, hogy Szentgotthárdnak fenntartható jövője van.” – mondta Yann Vincent, a PSA Csoport gyártásért felelős alelnöke.

Szentgotthárd neve összeforrt az újkori magyar autóipar és a magyarországi autógyártás elindításával. 1992-ben az akkor még General Motors Hungary néven futó üzemben elkészült az első magyar autó, egy Opel Astra és megkezdődött a motorgyártás is, ami ma egy új fejezetéhez érkezett. Az Opel Szentgotthárdnak az új tulajdonos, a PSA Csoport égisze alatt is fontos szerep jut.