2020. február 10. 20:20   |   Autoblog
címkék:  

Škoda Kodiaq pickup és Karoq kabrió? Léteznek!

Igazán nagystílű környezetben jelenhet meg a Škoda jövőbeli formatervezőinek, technikusainak és mérnökeinek munkája a wolfsburgi Autostadt márkapavilonjában: a Mountiaq és a Sunroq formájában a cseh autógyártó két olyan járművét is bemutatja, amelyeket a Mladá Boleslav-i Škoda Akadémia hallgatói terveztek meg és készítettek el.

A Škoda tehetséges utánpótlása immár 2014 óta tervez és épít oktatói irányítása alatt évről-évre egy-egy új Škoda tanulói koncepcióautót. Ez az innovatív és jövőorientált projekt egyedülálló lehetőséget kínál a holnap szakembereinek, hogy a gyártással, a formatervezéssel és más szakterületekkel együttműködve különleges módon tegyenek tanúbizonyságot tudásukról.

Eddig hat tanulói autó született, amelyek egyaránt új részletmegoldásokat is kínáltak, teljes mértékben illeszkedve a Škoda „Simply Clever” hagyományaiba. Jelenleg is mintegy húsz fiatal dolgozik a következő, vagyis a 2020-as év látványos járművén. A Škoda tanulói autók a vállalat Mladá Boleslav-i székhelyén működő Škoda Szakiskolában zajló képzés magas színvonalát igazolják.

A 2019-es Škoda Mountiaq a Kodiaq műszaki alapjaira épülő, tekinteteket vonzó kétajtós pickup-koncepció. Az eddigi hatodik Škoda tanulói autó erőteljes csörlőt, tető-fényhidat, valamint megvilágított rakfelületet, alatta pedig rejtett tárolórekeszt is kínál. A tanulók által megalkotott Naplemente-narancs színárnyalat az autó utasterében is feltűnik.

Egy évvel korábban 23 hallgató tervezte és építette meg a Škoda Sunroq kabriót. A Karoq alapmodell kabrióvá alakítása során a fiataloknak először a tetőt kellett eltávolítaniuk, majd meg kellett erősíteniük a karosszériát. A teljes egészében új csomagtérfedél révén a Sunroq csomagtartójának térfogata még nagyobbra adódott, mint a Karoq esetében. Különös figyelmet fordítottak a hallgatók a fény témakörére, a Sunroq ajtókilincseit és kerékjáratait így LED-egységek világítják meg, s mindkét lökhárító, illetve az összes ajtó fényes Škoda-emblémát vetít az útra.