2020. február 14. 18:25   |   Autoblog
címkék:  

Még erősebb lett a Toyota GR Supra

Történt néhány újdonság a GR Supra háza táján, többek között csatlakozott a társasághoz a 2 literes négyhengeres motorral szerelt modell, a 3 literes biturbó egységgel hajtott modell pedig közel 50 lóerővel erősebb lett, és a felfüggesztését is áthangolták, hogy még jobb legyen vezetni. Különleges, 1000 darabra korlátozott A91 kiadást is piacra dobnak belőle.

A Toyota 1500 darab Launch Editionnel indította a GR Supra forgalmazását, most pedig 1000 darab különleges A91 Edition modellt dob piacra. Eme speciális kiadást kizárólag az erősebbik, 3 literes biturbó motort hajtja és csak kétféle külső fényezéssel lesz elérhető (Nocturnal és Refraction). Az utóbbi kék árnyalat csak az A91 Edition modellhez kapható és új a Supra palettáján.

Egyedi jellegzetességek még a hátsó karbon élspoiler, a matt fekete kerekek, a C-oszlop önálló grafikája, valamint a karbon külső tükörházak. Az utastérben a fekete bőr/Alcantara kárpitozást kék szegélyvarrás díszíti. Az A91 Edition ezen kívül exkluzív kulcshuzattal és csomagtér szőnyeggel érkezik. A 3.0 Premium és az A91 Edition modelleken a Brembo féknyergek színe piros és Toyota Supra logó olvasható rajtuk.

Szintén izgalmas fejlemény, hogy az új GR Supra motorját átdolgozták, így az már nem 340, hanem 387 lóerőt mozgósít (+14%), a nyomatéka pedig 500-ról 507 Nm-re emelkedett az 1800-5000-es fordulatszám-tartományban. A mérnökök ezt többek között új leömlőkkel és új formájú dugattyúkkal érték el, ami 11:1-ről 10.2:1-re módosította a sűrítési arányt. A nulla-százas sprint a becslések szerint így kéttized másodpercet csökkent, 4,3-ról 4,1 másodpercre.

A GR Supra irányíthatóságán és kezelhetőségén is javítottak. Még merevebbé tették a felfüggesztést és áthangolták a lengéscsillapítókat. Emellett az elektromos szervokormány, az adaptív futómű, a menetstabilizáló elektronika és az aktív hátsó differenciálmű is új programozást kapott.

A 2021-es modellévű GR Supra modellek júniusban érkeznek meg a márkakereskedésekbe.