2012. január 13. 16:49   |   Autoblog
címkék:  

Amerikában készülhet a BMW X4

A következő három év folyamán, 2014-ig több mint 900 millió dolláros befektetést tervez a BMW a spartanburgi üzemében, ahol a jövőben megindul a BMW X4 összeszerelése is. A beruházásnak köszönhetően a dél-karolinai gyártóüzemben középtávon évi 350 ezer járművet gyárthatnak majd.

„A gyártókapacitás növelése a BMW X modelljei iránt világszerte növekvő érdeklődésre adott válaszunk, a paletta pedig nemsokára magában foglalja a BMW X4-et is" – mondta Frank-Peter Arndt, a BMW csoport gyártásért felelős igazgatótanácsi tagja, az 1994 óta termelő dél-karolinai üzemben összeszerelt kétmilliomodik BMW alkalmából rendezett ünnepségen. A fejlesztés révén a BMW csoport teljes dél-karolinai befektetése csaknem hatmilliárd dollárra nő.

Az elmúlt év folyamán a spartanburgi BMW gyár a világ több mint 130 piaca számára 276 065 járművet szerelt össze, az előző évvel összevetve ez 73%-os növekedést jelent. A növekedésben a BMW X3 kiemelt szerepet játszott: a különösen sikeres modell eladásai 156%-kal nőttek 2011-ben, összesen 117 944 járműre.

A BMW spartanburgi gyára a környezetvédelem szempontjából igen korszerű létesítmény: az elmúlt öt év folyamán az egy autóra jutó mutatók közül 48%-kal sikerült csökkenteni az energiafelhasználást, megfelezni a vízfogyasztást, 44%-kal visszaszorítani a széndioxid-kibocsátást és 65%-kal kevesebb a hulladék is. 2010-ben a spartanburgi gyárban csaknem 62 millió kilowattórányi energia termelődött a létesítmény területén található erőműből, amely egy közeli hulladéklerakóban létrejövő metángázból állít elő energiát – így a gyár villamosenergia felhasználásának 37%-át sikerült tavaly biztosítani.

A BMW csoport a prémium szegmens piacvezető gyártója az Egyesült Államokban, a világ legnagyobb prémium autópiacán. Az elmúlt évben a BMW és MINI modellek eladásai csaknem 15%-kal növekedtek az államokban, ahol összesen 305 418 autót adtak el, így a BMW csoport számára az amerikai piac volt a legnagyobb 2011-ben.