2020. február 24. 17:40   |   Autoblog
címkék:  

A Koenigsegg babérjaira tör az új amerikai hipersportautó

A kaliforniai Czinger Vehicles új hibrid hajtású hipersportkocsival rukkolt elő, amely szédületes menetteljesítményekkel írná be magát a Rekordok könyvébe. Az 1233 lóerős rakéta az előzetes adatok szerint 29 másodperc alatt eléri álló helyzetből a 400 km/órás sebességet, ami jobb a Koenigsegg Agera RS világrekord idejénél.

A Czinger 21C igen különleges hajtáslánccal büszkélkedhet. Belsőégésű erőforrása egy 2,88 literes (!) V8-as egység, amelyet kettő darab turbófeltöltő lélegeztet. Az aggregát 11 ezres percenkénti fordulatszámra képes és hétfokozatú szekvenciális váltómű tartozik hozzá. Munkáját egy-egy villanymotor segíti, amelyeket az első tengelyre szereltek. A három erőforrás összkerékhajtást hoz létre; a kombinált teljesítmény 1233 lóerő. A villanymotorok energiaellátásáról lithium-titanate akkumulátor gondoskodik, amelynek jó tulajdonsága, hogy gyorsabban lehet feltölteni, mint a hagyományos lítium-ion telepet.

A szénszálas műanyag és más kompozitok bőséges alkalmazásának hála a Czinger 21C szenzációsan keveset nyom a mérlegen, száraz tömege mindössze 1250 kilogramm. A csaknem 1:1 súly/teljesítmény arányú hiperautó 1,9 másodperc alatt katapultál százra és 8,1 másodperc alatt futja a negyed mérföldet, ami hihetetlenül komoly idő. A nulla-háromszáz letudható 15 másodperc alatt, a csúcssebesség pedig 432 km/óra. Még izgalmasabb azonban, hogy a gyártó szerint a kocsi álló helyzetből 29 másodperc alatt gyorsul fel 400 km/órás sebességre, ami jobb, mint a Koenigsegg Agera RS 31,49 másodperces világrekordja. Kíváncsian várjuk, mikor bizonyítja majd kivételes képességeit.

A Czinger 21C-ből versenyváltozatot is készítenek, amely még könnyebb, mindössze 1218 kilogrammos, viszont sokkal nagyobb leszorítóerőt termel. A végsebessége így „csak” 380 km/óra.

A Czinger mindkét modelljével megjelenik a közelgő Genfi Autószalonon.