Mennyibe kerül valójában egy autó?

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) adatai szerint 2019-ben több mint 15,3 millió új autót regisztráltak az Európai Unió területén, a magyar piacon pedig közel 158 000 új autó kelt el, ami jelentős, 16 százalékos növekedés 2018-hoz képest. Évről-évre egyre többen döntenek az autóvásárlás mellett, sokan azonban hajlamosak megfeledkezni róla, hogy a jármű vételárán és az üzemanyagköltségeken túl egyéb rendszeres kiadásokkal is szükséges számolni.

Egy átlagos autó fenntartása mindent összevetve havonta hozzávetőlegesen 150 000 forintba kerül, de típustól, felszereltségtől és állapottól függően ettől eltérő lehet. A flottakezelésben piacvezető LeasePlan összegyűjtötte, milyen költségtényezőkkel kell számolni egy autó üzemeltetése kapcsán, és hogyan szabadulhatunk meg a fenntartással járó ügyintézés terhétől.

Milyen költségekkel jár egy autó fenntartása?

LeasePlan_Auto_havi_fenntartasi_koltsegek_grafika

Ha autóvásárlásra adjuk a fejünket, gyakran csak egy egyszeri nagyobb kiadás, a vételár, valamint a várható üzemanyagköltségek lebegnek a szemünk előtt, pedig ezeken felül számos egyéb rendszeres költséget is figyelembe kell venni, amelyek összegét hajlamosak vagyunk alábecsülni. A gépkocsi-fenntartási költségek jelentősen eltérnek Európa különböző országaiban, de a LeasePlan nemzetközi felmérése szerint a havi európai átlag 208 000 forint (617 euró), míg Magyarországon a cég hazai adatai 150 000 forintos (445 eurós) átlagszintet mutatnak.

A LeasePlan tapasztalatai alapján a leggyakoribb üzemeltetésiköltség-tételek, amelyekkel havi szinten számolni kell, az alábbiak szerint oszlanak meg:

Értékcsökkenés: erről gyakran megfeledkezünk, amikor magáncélra használunk egy autót. Ám az amortizáció az egyik legfontosabb költség, amelynek mértékére több tényező hatással van, köztük a szervizeltetések és a különböző káresemények. A céges autók esetében ráadásul ez teszi ki a havi fenntartási költségek legnagyobb részét. Az új autók gyorsan veszítenek értékükből, így az amortizáció a havi díjtételeknek átlagosan a 44 százaléka.

Kamat: kamattal mindenképpen számolnunk kell a fenntartás kapcsán. Amennyiben külső forrás bevonásával tudunk hozzájutni az autóhoz, úgy a törlesztőrészlet kamatát fizetjük meg, ám ha saját forrásból vásároljuk az autót, akkor az úgynevezett alternatív kamattal kell kalkulálnunk. Ez gyakorlatilag az az összeg, amelyet így nem tudunk más üzleti tevékenységbe fektetni, és ezért értékvesztéseként fogható fel. Ennek mértéke átlagosan 9 százalékra tehető.

Üzemanyag: a benzin, a gázolaj vagy a villamos energia a havi kiadások körülbelül 15 százalékát teszi ki. Költsége havonta változhat aszerint, hogy hány kilométert teszünk meg, mennyire terheljük az autót, mennyire kiegyensúlyozottan és milyen útviszonyok között vezetünk, továbbá mennyibe kerül az üzemanyag. Európai átlagban az üzemanyag-fogyasztás az elektromos autók esetében a leggazdaságosabb, csupán 7 százaléka a havi költségeknek, míg a dízelautóké 15, a benzineseké pedig 22 százaléka.

Szerviz, karbantartás és gumi: az általános javítási, karbantartási és gumiabroncs-díjak az autó üzemeltetésével járó költségek 12 százalékát jelentik. Az autónkra vonatkozó garancia annak időtartama alatt fedezi a váratlanul felmerülő javítások költségeit, de a rendszeres karbantartásokat, ellenőrzéseket és szolgáltatásokat (gumiabroncsok és olaj cseréje) nem. A szervizdíjakat természetesen a jármű típusa és felszereltsége is befolyásolja, általánosságban azonban elmondható, hogy az újonnan elérhető modellek elektronikája már jóval összetettebb, ezért a klasszikus kézi szerelés mellett számítógépes rendszerek segítségére is szükség van a javításokhoz, ami megnöveli a szervizköltséget. A villanyautók esetében pedig az autó súlya miatt felmerülő kopáskárok miatt lehet drágább a szervizelés.

Biztosítás: a kötelező felelősségbiztosítás és a casco biztosítás mellett felmerülő, totálkár vagy lopás esetén fedezetet nyújtó GAP biztosítás díja együttesen körülbelül 11 százalékot tesz ki a fenntartási költségekből.

Adók: új, saját tulajdonú autó beszerzésekor számolnunk kell a regisztrációs adóval, céges autó esetében pedig a gépjármű- és cégautóadóval is. Ehhez még hozzáadódik a 30 százalékos biztosítási adó is, amelynek alapja a felelősségbiztosítási díj. A fizetendő adók mértéke attól is függ, hogy benzines, dízel- vagy elektromos autót választunk-e. Az adók átlagban a költségek 6 százalékát jelentik.

Egyéb tételek: autóvásárláskor számolnunk kell különböző adminisztrációs költségekkel, így például az átírási illeték megfizetésével. Autónkra a legtöbb esetben vásárolunk autópálya matricát is, így a fenntartási költségeink közel 3 százaléka az ezekhez hasonló, egyéb tételekből áll.

Hogyan spórolhatunk a költségeken?

A fent részletezett rendszeres költségeket és az üzemeltetéssel járó rengeteg ügyintézést is figyelembe véve ma már nem feltétlenül éri meg a hagyományos autóbeszerzés. Céges autók esetében erre kínál előnyös alternatívát az operatív lízing, más néven tartós bérlet, melynek során az autó tulajdonosa a teljes futamidő alatt a lízingcég, így a tulajdonviszonnyal járó minden kötelesség és költség nélkül, mégis sajátunkként használhatjuk a járművet egy fix havi díjért cserébe, amelynek összege jellemzően bruttó 160 000-170 000 forint a LeasePlan adatai alapján. A legtöbb esetben ráadásul induló befizetés nélkül is megkaphatjuk a kiválasztott járművet, így a cég anyagi forrásai sincsenek lekötve a gyorsan amortizálódó autóban, hanem kamatoznak és beforgathatók az alaptevékenységbe.

Ennek a konstrukciónak fontos előnye továbbá, hogy bérlőként nem kell számolnunk a maradványérték kockázatával, és nemcsak autót lízingelünk, hanem egy átfogó szolgáltatáscsomagot kapunk a havi díj részeként. Ezzel a fenntartási költségek mellett rengeteg időt spórolhatunk, és minden olyan ügyintézési nehézségtől is eltekinthetünk, amely az autó üzemeltetésével és karbantartásával jár. A futamidő végén pedig az autó eladásával sem kell foglalkozni, hanem csak leadni a kulcsot, és ha bevált a konstrukció, megújítani szerződésünket egy új autóra.