2020. március 22. 12:30   |   Autoblog
címkék:  

A nap képe: a ralilegenda új Porschéja

A legendás pilóta és kétszeres rali világbajnok Walter Röhrlnek minden oka megvan arra, hogy büszke legyen legújabb szerzeményére: egy az eredeti 930 Turbo motorjával hajtott Porsche 356-ra. Az egyedi karosszériával ellátott 356-ost az 1977-es 930 Turbo hathengeres blokkja mozgatja, így 260 lóerős.

A Porsche 356 „3000 RR” Viktor Grahser repülőmérnök projektje volt, aki úgy tért haza Ausztriába, hogy hozott még két darab 356-ost magával. A turbómotoros gépet fel szerette volna újítani, ám hirtelen halála miatt nem tudott belefogni a munkába. A még mindig konténerben álló három darab 356-ost a Diez Classic vezetője, Rafael Diez vásárolta meg, és azonnal megkezdte a turbómotoros példány felújítását.

A kocsi eredetileg egy 1959-es 356 B Roadster volt, amelyet szélesebb sárvédőkkel, légbeömlős motorháztetővel és egy szokatlan első toldattal láttak el, amely a 911 S-re emlékeztetett. Diez ebben az állapotban vette át az autót és balkormányosra alakította át, rengeteg lemezmunkát végzett rajta és szürkére festette. Az utasteret piros bőrrel kárpitozta át. Az 1977-es 930 Turbo modellből származó hathengeres boxermotort is felújította.

Walter Röhrl személyesen Dieztől vásárolta meg a különleges roadstert, és az első tesztvezetés előtt még szkeptikus volt az autóval szemben. Az első kilométerek után azonban pozitívan nyilatkozott róla; lenyűgözte a kocsi tökéletes egyensúlya, könnyű kezelhetősége és fürgesége.

Viktor Grahser már nem láthatta készen szuper-Porschéját, de a története sohasem fog feledésbe merülni Walter Röhrlnek köszönhetően.