2020. május 12. 17:45   |   Autoblog
címkék:  

Hétüléses Toyota szabadidőjármű jön Európába

A korábbi híreszteléseket megerősítve a Toyota bejelentette, hogy 2021 elejétől Európában is forgalmazni fogja a Highlander szabadidőjárművet. A hétszemélyes hibrid hiánypótló modellként jelenik meg az óvilág crossover-piacán.

A Yaris Cross, a C-HR, a RAV4 és a Land Cruiser mellé ötödikként sorol be a Toyota európai szabadidőjármű-kínálatába az a Highlander, amelyet Észak-Amerikában tavaly decemberben mutatott be a márka. A modell jól érzékelteti a Toyota új crossover-formanyelvének erősségeit: miközben az európai kivitelű Highlander a Land Cruisernél is hosszabb, a RAV4-et idéző, dinamikus stíluselemeinek, no meg szélesebb, de alacsonyabb karosszériájának köszönhetően sokkal kecsesebbnek, könnyedebbnek, sportosabbnak hat az alvázas terepjárónál. A Highlander és a RAV4 rövid összevetése ezzel szemben a Toyota új generációs járműplatform (TNGA) rugalmasságára világít rá: mindkét típus ugyanarra a GA-K padlólemezre épül, noha tengelytávjuk 16 centiméterrel tér el egymástól.

A hatalmas Highlander a szabadidőjárművek európai piacának egyik legnagyobb képviselője: jelenleg csak a prémium szegmensben találunk nála hosszabb modellt. Ennek megfelelően helykínálata is kiemelkedő: három üléssora hét felnőtt számára kínál teljes értékű helyet, amihez az is hozzájárul, hogy a második üléssor szokatlanul nagy, 180 milliméteres tartományban tologatható. Mindkét hátsó üléssor a padlóba süllyeszthető, így az alaphelyzetben 658 literes csomagtartó kapacitása könnyedén 1909 literre növelhető.

Az Amerikában elérhető nyolcszemélyes kivitel európai forgalmazásáról egyelőre ugyanúgy nincs hír, ahogy a tengerentúli alapmotor, a 3,5 literes V6-os benzines erőforrás behozataláról sem – valójában egyiknek sem volna különösebben nagy jelentősége nálunk.

Annál fontosabb a 2,5 literes, soros négyhengeres benzinmotorra épülő, 244 lóerő rendszer-teljesítményű öntöltő hibrid hajtáslánc. Ez az egység csak hangolásában tér el a RAV4 Hybrid AWD-i hátsó tengelyét villanymotorral meghajtó, 222 lóerős rendszertől. A második sori ülések alatt elhelyezett Ni-MH akkumulátorcsomag rövid ideig akár önállóan is képes mozgatni a Highlandert, méghozzá a választható négy üzemmód (öko, normál és sport, valamint a terephasználatra optimalizált Trail állás) bármelyikében. Az átlagos CO2-kibocsátás 146 g/km, az átlagos üzemanyag-fogyasztás 6,6 l/100 km – ezek már a szigorúbb WLTP norma szerint mért, de még nem homologizált adatok.

A Highlander modern padlólemeze kiemelkedő torziós szilárdságot és mély tömegközéppontot eredményez, ami a csendes, rezgésmentes működéshez éppúgy hozzájárul, mint a stabilitáshoz és fordulékonysághoz. Utóbbit MacPherson első rugóstagok és multilink hátsó felfüggesztés alkalmazásával erősítette a Toyota, előbbihez pedig hangszigetelő szélvédő, zajtompító burkolattal ellátott padló- és tetőlemez, valamint műszerfal, továbbá a kerékdobok és a csomagtérpadló bélése járul hozzá.

A 20 colos kerekekkel forgalomba kerülő Highlander utasait fekete vagy sötétszürke tónusú beltér várja, ahol bőségesen akadnak tárolóhelyek, a két első üléssoron USB töltőcsatlakozókat alakítottak ki. A modern elvárásokat 12,3 colos multimédia kijelző, műholdas navigációs rendszer, valamint okostelefon-integráció (Apple CarPlay és Android Auto) elégíti ki. Kényelmes szolgáltatás a vezeték nélküli telefontöltő, a head-up kijelző, a háromzónás klímaberendezés, az ülésszellőzés, valamint a digitális belső visszapillantó tükör, amellyel akár tetőig pakolt csomagtartó esetén is akadálytalanul szemmel tarthatjuk a mögöttes forgalmat.

Az Európában 2021 januárjától (a hazai piacon már idén decembertől előrendelhető a modell) kapható Highlander kategóriája egyik legbiztonságosabb tagja lesz.