2020. május 21. 17:55   |   Autoblog
címkék:  

A nap képe: a rozsdamentes acél Fordok

Igazán különleges autógyűjtemény kerül kalapács alá az Egyesült Államokban szeptemberben. Három különleges, rozsdamentes acél karosszériájú Fordról van szó, amely az Allegheny Ludlum Steel vállalat és a Ford együttműködésének köszönhetően születtek meg.

Stainless-Steel-Fords-1

A rozsdamentes acél kocsik története 1935-ben indult, amikor a Ford együttműködésre lépett az Allegheny Ludlum Steel vállalattal, hogy népszerűsítsék a rozsdamentes acélt, mint az akkor még szinte ismeretlen újfajta fémet. Hat darab rozsdamentes acél karosszériás, 1936-os Ford Deluxe Sedan gépkocsit építettek, hogy „bemutassák az új fém kivételes tartósságát és esztétikus megjelenését”.

Az autókat az Allegheny Ludlum vezetői használták és 1946-os visszavonulásukig egyenként több mint 200 ezer mérföldet, azaz 321 ezer kilométert tettek meg velük. A hatból négy Deluxe Sedan maradt fenn; a fotókon látható példány ma is az Allegheny Ludlum tulajdonában van.

Stainless-Steel-Fords-2

A két cég együttműködése később folytatódott, a 60-as években épült még két darab rozsdamentes acél 1960-as Ford Thunderbird és három 1967-es Lincoln Continental Convertible. A Thunderbird modellek több mint 160 ezer kilométert futottak és érdekességük, hogy 60 év után még mindig a gyári kipufogórendszer van alattuk.

A rozsdamentes trió minimálár nélkül megy aukcióra, a szeptemberi Auburn Auctions árverésén lehet majd rájuk licitálni. Minden bizonnyal nagy érdeklődést keltenek majd.