2020. június 18. 17:05   |   Autoblog
címkék:  

Az Opel is bemutatta elektromos nagyterűjét

Következetesen folytatja portfóliójának villamosítását az Opel: legújabb típusa a teljesen elektromos Zafira-e Life, a Citroën ë-SpaceTourer testvérmodellje. Az új Zafira-e Life emissziómentes, csendes utazással kombinálja a „guruló klubszoba“ erősségeit, az élvezetes vezetést, a háromféle hosszúságú karosszériát és az akár kilenc ülést.

Ezekhez járul, hogy a Zafira-e Life legtöbb változatának magassága kisebb 1,90 méternél, így behajthat mélygarázsokba, ami különösen fontos szállodai vendégszállító feladatkörben. Ráadásul rendkívüli extraként vonóhorgot is kínál hozzá az Opel, ezzel felszerelve akár 1000 kilogrammot is húzhat maga után az autó.

A Zafira-e Life villanymotorja 100 kW/136 LE teljesítményű és álló helyzettől 260 newtonméter azonnali nyomaték kifejésére képes. Csúcssebessége 130 km/h-ra korlátozott, ami kíméli az akkumulátort, növeli a hatótávot, ugyanakkor laza suhanást tesz lehetővé az autópályákon is megfelelő tempóban. A vevő kétféle méretű lítium-ion akkumulátor közül választhat. A 75 kWh kapacitásúval (2021. elejétől) 330 kilométer a hatótáv, az 50-essel pedig maximum 230 km, a WLTP mérés szerint.

Az akkumulátor minden esetben vízhűtéses, és 27, illetve 18 modulból áll. Mivel az elektromos változat már a tervezés kezdeti fázisában fontos volt, az akkukat a poggyásztér korlátozása nélkül sikerült elhelyezni a csomagtér alatt. Az akkucsomag pozíciójából adódóan lejjebb viszi a jármű súlypontját, ami előnyösen hat a menettulajdonságokra: különösen kanyarban és oldalszélben teszi kellemesebbé, stabilabbá az utazást. Modern rekuperáló fékrendszerével lassításkor és fékezéskor öntöltéssel energiát nyer vissza a Zafira-e Life, ezáltal működése még hatékonyabb.

A Zafira-e Life feltöltése éppoly egyszerű, mint a vezetése – otthoni fali töltőről, nyilvános oszlopról, villámtöltőről, illetve akár hagyományos konnektorról is feltölthető. A töltőkábelek és fali töltők választéka minden eshetőségre kínál megfelelő megoldást, így a vezető mindig kihasználhatja a legjobb lehetőséget.

A Zafira-e Life egyenáramú gyorstöltő oszlopról alapfelszereltségként 100 kW-tal tölthető; az 50 kW-os akkucsomag esetében ez mindössze 30 perces töltési időt jelent 0-80 százalékig. A még nagyobb, 75 kW-os akkuhoz is csak 45 perc szükséges.

Aki inkább rövid utakat tesz meg, bármilyen nyilvános töltőoszlophoz odaállhat, ilyenkor a töltési időt az áramforrás paraméterei, illetve az alapfelszereltségű 7,4 kW-os vagy az opcionális 11 kW-os fedélzeti töltőegység határozzák meg. Mindegyik töltési folyamat hatékony és kíméletes, az akkura az Opel 8 év garanciát ad.

Az OpelConnect új funkciójának köszönhetően telefonjáról nézheti meg az autós az akku töltöttségi állapotát, beállíthatja a töltést, illetve az elindulás pillanatára előre felfűtheti/lehűtheti az utastér hőmérsékletét. Ezenkívül baleset esetén az OpelConnect automatikus segélyhívást indít, valamint gyors és egyszerű elérést biztosít az assistance szolgáltatóhoz is. A hamarosan érkező élő navigáció szolgáltatás valós időben jelzi majd a beépített navigációs rendszeren a forgalommal kapcsolatos legtöbb adatot, melyeket figyelembe vesz az útvonaltervezésnél.

A Zafira-e Life vásárlói háromféle hosszúságból választhatnak majd – bármilyen igényre. A rövid Opel Zafira-e Life S (2021 elejétől elérhető) a nagyterűek között igen kompaktnak számít, mégis tágas férőhelyet nyújt akár kilenc személynek – ez egyedülálló a kategóriában. Ugyanígy páratlan a kis fordulókör (11,3 méter), a kezes viselkedés és a kétoldali, szenzorvezérlésű tolóajtó, amely kívülről a kocsi alatti láblendítésre is nyílik. Az Opel Zafira-e Life M tengelytávja 35 centiméterrel hosszabb (3,28 méter, mind az M, mind az L kivitel esetében), és nagyobb a hátsó utasok lábtere is. Ez a változat már a nagyterű autók D-szegmensébe tartozik. Az Opel nagy hátsó csapóajtóval és könnyen hozzáférhető poggyásztérrel szerez jó pontokat. Az 5,30 méteres Opel Zafira-e Life L a felső kategória kihívója, maximális raktere 4500 liter.

Az első utasülés előrehajtható támlájának köszönhetően akár 3,50 méter hosszú tárgyat lehet szállítani a kocsi belsejében. Ahhoz, hogy 1500 literre bővüljön (tetőig megpakolva) a Zafira-e Life S csomagtere, egyszerűen le kell fektetni a harmadik sori üléseket. Ha pedig kivesszük azokat, 3397 litere nő a térfogat.

Nagystílű a Zafira-e Life komfortja is: az elektromos utazó és szállodai autó valamennyi változatához kínál az Opel alumíniumsíneken könnyedén csúsztatható bőrüléseket. Bőr kivitelben hat, hét vagy nyolc üléses konfiguráció választható.

A két hosszú tengelytávú kivitelt a VIP tárgyaló kialakítás koronázza meg, ami elöl fűthető masszázsüléseket, mögöttük pedig négy komfortos, 48 centiméter széles, elcsúsztatható bőrfotelt kínál. A vendégek akár egymással szemben is ülhetnek.

Az Opel új, teljesen elektromos nagyterű személyautója sokféle modern vezetéstámogató rendszert vonultat fel. A jármű előterét kamera- és radaralapú rendszer pásztázza. Az autó felismeri az utat keresztező gyalogosokat, és 30 km/órás sebességig vészfékezésre is képes. Az adaptív sebességtartó az elöl haladó járműhöz igazítja a tempót, automatikusan elveszi a gázt, és szükség esetén le is lassít, akár 20 km/órára. Az aktív sávtartó mellett fáradtságjelző is segíti a vezetőt: figyelmezteti, ha túl régóta ül a volánnál, és ideje pihenőt tartani. Az automatikus távolsági fényszórók szintén növelik a vezetési komfortot. A sebességet, a követési távolságot és a navigáció jelzéseit színes, szemmagasságú kijelzővel is mutatja a Zafira-e Life.

Beparkoláskor első és hátsó radar figyelmezteti a sofőrt az akadályokra. A tolatókamera képe kiviteltől függően a belső tükörben vagy a hétcolos központi kijelzőn jelenik meg – utóbbi esetben 180 fokos látószöggel, madártávlati perspektívából.

A hétcolos érintőképernyővel rendelkező Multimedia vagy a Multimedia Navi Pro infotainment-rendszerek az Apple CarPlay és az Android Auto okostelefon-kivetítést is támogatják. A Multimedia Navi Pro a közeljövőben valós idejű útinformációk alapján is képes lesz áttekintést adni az aktuális közlekedési helyzetről, az OpelConnect jóvoltából.

Az új, teljesen elektromos Zafira-e Life remek választás a környezettudatos magánszemélyeknek, illetve igényes vállalatoknak. Az Opel új villanyautója már a nyár folyamán megrendelhető lesz; az első autók idén év végén érkeznek meg tulajdonosaikhoz.