2020. június 23. 18:45   |   Autoblog
címkék:  

Új hathengeres motorokat kap a 7-es BMW

A BMW luxuslimuzinjának motorpalettája a 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mild-hibrid technológiával és az Euro 6d emissziós szabványnak is megfelelő, továbbfejlesztett erőforrásokkal bővül, miközben júliustól a tovább optimalizált aktív hátsókerék-kormányzás, az új karosszériafényezési árnyalatok és a BMW Individual kiegészítő opciói is mindegyik modellváltozathoz elérhetővé válnak.

A 7-es BMW-ben a bajor gyártó két teljesítményszinttel kínálja ügyfeleinek legkorszerűbb soros hathengeres dízelmotorját. A BMW 730d, a BMW 730d xDrive, a BMW 730Ld és a BMW 730Ld xDrive meghajtásáról gondoskodó erőforrás immár 21 lóerővel nagyobb, 286 lóerő maximális teljesítményre képes, amelyhez a percenkénti 1 500 – 2 500 főtengely-fordulat közötti tartományban 30 Nm-rel több, 650 Nm csúcs forgatónyomaték társul. A rendkívül gyors rendszerreakció a továbbfejlesztett BMW TwinPower Turbo technológia eredménye, amely kétlépcsős, változó turbina-geometriájú turbófeltöltéssel dolgozik. A mérnökök a Common Rail közvetlen üzemanyag-befecskendező rendszert is továbbfejlesztették, amely így már 2 700 bar maximális nyomással fecskendezi be az üzemanyagot az égéstérbe.

A teljesítménynövekedésnek köszönhetően a luxuslimuzin még dinamikusabb gyorsulásra képes. A BMW 730d és a BMW 730d xDrive például immár 0,2 másodperccel gyorsabban, 5,9, illetve 5,6 szekundum alatt képes felgyorsulni álló helyzetből 100 km/órás sebességre. Sőt mi több, mindkét modell átlagos üzemanyag-fogyasztása ezzel párhuzamosan 0,6 literrel csökkent.

A BMW 740d xDrive és a BMW 740Ld xDrive motorházteteje alatt dolgozó soros hathengeres dízelmotor új generációja ugyancsak jobb menetdinamikát és minden korábbinál magasabb fokú hatékonyságot garantál. Az erőforrás maximális teljesítményét 20 lóerővel 340 lóerőre emelték, amelyhez a percenkénti 1 750 – 2 250 főtengely-fordulat közötti tartományban 20 Nm-rel több, 700 Nm csúcs forgatónyomaték társul. A motorban a Common Rail közvetlen üzemanyag-befecskendező rendszer és a legkorszerűbb többlépcsős turbófeltöltési technológia dolgozik, változó turbina-geometriájú alacsony és magas nyomású turbófeltöltéssel. A végeredmény még nagyobb tolóerő, amely érezhetően intenzívebb gyorsulást garantál: a BMW 740d xDrive például 0,2 másodperccel gyorsabban, kereken 5 másodperc alatt futja a nulla-százat, miközben átlagfogyasztása 0,4 literrel csökkent.

Mindkét motor új, speciális kipufogógáz-kezelő technológiával, a részecskeszűrőn túl oxidációs katalizátorral és SCR rendszerrel dolgozik együtt, hogy a kipufogógáz-kezelés második ütemében még tovább csökkentse a levegőbe kerülő gázok nitrogén-oxid tartalmát. Az új erőforrások így maradéktalanul megfelelnek az Euro 6d emissziós szabvány előírásainak.

Az új dízelmotorokban dolgozó mild-hibrid technológia fokozza a BMW 7-es sorozat menetdinamikáját és hatékonyságát. A rendszer egy 48 Volt kapacitású indítógenerátorból és egy kiegészítő akkumulátorból áll, intenzív fékezés közben így a generátor a fékezési energiát az akkumulátorba táplálja vissza. Az összegyűjtött energiával a technológia nem csupán a modell fedélzeti elektromos rendszereit látja el, de a generátor egyfajta elektromos motorként segíti is a belsőégésű erőforrást: intenzív gyorsulás esetén 11 lóerő többlet-teljesítménnyel támogatja a belsőégésű motort, az utazósebességet pedig önállóan, a belsőégésű erőforrás hajtásláncról való lekapcsolásával is képes fenntartani.

2020 júliusától, az új soros hathengeres dízelmotorok piaci bevezetésével párhuzamosan a BMW 7-es sorozathoz az aktív hátsókerék-kormányzás (legkorszerűbb változata is elérhetővé válik. Az extrafelszereltség részeként megrendelhető kerékfelfüggesztés precízebben összehangolt hátsókerék-kormányzást kínál, amely alacsony tempójú manőverezés esetén és nagyobb sebességnél egyaránt agilisabb vezethetőséget és pontosabb irányíthatóságot garantál. A technológia még 3 km/órás sebesség alatt is az első kerekekkel ellentétes irányba forgatja a hátsó kerekeket, amely még inkább segíti a szűk helyek közötti manőverezhetőségét és a parkolásokat.

A BMW 7-es sorozat karosszériájának és utasterének személyre szabási lehetőségei eközben még tovább bővülnek: a karosszériafényezési árnyalatok sora a Phytonic Blue metál és a BMW Individual Frozen Bluestone metál opciókkal gazdagodik, miközben az ajtók mögött a Smokey White / Night Blue / Black árnyalatú BMW Individual teljes Merino bőrkárpitozás és a BMW Individual bőrkormány fokozza a luxus hangulatot.