2020. június 24. 15:00   |   Autoblog
címkék:  

110 éves az Alfa Romeo

Ma ünnepli 110. születésnapját az Alfa Romeo. A hivatalos ceremónia alkalmából újra megnyitja kapuit a márka történeti múzeuma. A múzeum máskor nyilvánosság előtt lezárt területein a látogatók igazi ritkaságokkal, további 150 autóval, motorokkal, trófeákkal, különleges műalkotásokkal találkozhatnak.

A mai évforduló alkalmából az olaszországi Alfa Romeo Múzeum valamennyi jelenlegi egészségvédelmi és biztonsági előírásnak eleget téve újra megnyitja kapuit. Bátorítjuk rajongóinkat, tekintsék meg kiállításainkat, a múzeum új szekcióit, exkluzív videóinkat, és csatlakozzanak online ünnepi fesztiválunkhoz.

Az Alfa Romeo Múzeum igazi márkaközpont Milánó külvárosában, Arese-ben. Kiállítási területein több mint kétszáz történelmi jármű várja a látogatókat. A páratlan helyszín tökéletes légkört biztosít az Alfa Romeo 110. születésnapjának ünneplésére.

Rajongóinak szóló különleges ajándékként az Alfa Romeo most megnyitja múzeuma korábbi magángyűjteményeket őrző területeit is. A látogatók kivételesen további 150 autóban, trófeákban, műalkotásokban, valamint közúti járművek, repülőgépek és hajók motorjaiban gyönyörködhetnek.

A tizennyolc tematikus zónára osztott páratlan kollekcióban megtalálhatók az Alfa Romeo legkorábbi gépkocsijai, így például a 20/30 ES, és várják az érdeklődőket a különféle Formula sorozatokra készült modellek, a Formula 1-es és a Formula Indy versenyautók. A gyűjtemény tematikus látnivalói: koncepció autók – például a Caimano és a Protéo; prototípusok – köztük a Scrabble és a Sprint 6C; történelmi sportmodellek – mint az RL, a Vittorio Jano 6C; újabb verseny- és közúti járművek.

Végül, de nem utolsósorban, nem felejtkezhetünk el a gyűjtemény különleges látványosságai közé sorolható motorokról sem. Ilyenek az 1930-as évekből származó 4C 1500, és a Forma 1 Turbo 415T.

A múzeum az ünnepi alkalomból új kiállítással jelentkezik. Az „Alfa Romeo Uniform” szekciót az olasz rendőrség, azaz a Carabinieri autóinak szentelték. A születésnapra a márka legjelentősebb modelljei öltöttek uniformist, seregszemléjük demonstrálja a nemzeti bűnüldöző szervezetek és az Alfa Romeo történelmi kapcsolatát.

A most megálmodott kulisszák közé került be a Carabinieri felszerelésű 1900 M „Matta” sorozat egy példánya, amelynek képességeit jelzi, hogy az Alfa Romeo ezzel a modellel nyerte 1951-ben a Mille Miglia-t. Megtaláljuk a legendás Giuliát, az ikonikus „Gazella” modellt, a 75-öst, az Alfettát, az Alfa 90-est, a ritka Giulia Giardinetta-t.

Arese-ben debütál a nyilvánosság előtt az új, limitált kiadású Giulia GTA. Az Alfa Romeo 110. születésnapjára tervezett modell koncepcióját és technikai alapjait az 1965-ös Giulia GTA ihlette. Az a „Gran Turismo Alleggerita”, tehát GTA, amelyet az Autodelta, az Alfa Romeo versenyrészlege állított kerekekre a Giulia Sprint GT alapjain.

Az új Giulia GTA megőrizte sportos vérvonalát, fejlesztésénél a tervezők a Giulia Quadrifoglio modelljéből indultak ki. Orrában az Alfa Romeo 2,9 literes V6-os bi-turbó motorjának erősebb, 540 lóerős változata dolgozik. Az ultrakönnyű anyagok széleskörű használatával a mérnökök jelentős súlycsökkentést értek el, az új GTA kategóriája legkedvezőbb, 2,82 kg/LE tömeg/teljesítmény arányával büszkélkedhet. Képességei javítását ezenfelül számos speciális technikai, köztük aerodinamikai fejlesztés szolgálja.

Az Alfa Romeo nyilvánosan ünnepli születésnapját. A márka a diehard „Alfisti” rajongóktól az alkalmi kedvelőkig mindenkit megkér, csatlakozzanak a múzeum termeiben zajló ünnepségekhez. A program 15 óra 30 perckor indul az Alfa Romeo közösségi média csatornáin, a bekapcsolódáshoz elég a születésnap linkjére kattintani.

Az Alfa Romeo okkal büszke sportsikereire. A márka autói nyerték 1950-ben az akkor induló Formula 1 első világbajnoki évadát. A bajnoki címet Giuseppe „Nino” Farina szerezte meg az Alfa Romeo Gran Premio Tipo 158 “Alfetta” volánjánál, majd sikerét 1951-ben Juan Manuel Fangio ismételte meg az Alfetta 159 fedélzetén. A versengés folytatódik, így most különleges üdvözletet küldenek az Alfa Romeo Racing ORLEN F1 versenyzői – Kimi Räikkönen világbajnok és az fiatal olasz tehetség, Antonio Giovinazzi.