2020. július 01. 18:45   |   Autoblog
címkék:  

Bemutatkozott az új Bentley Bentayga

A Bentley bemutatta a Bentayga luxus SUV második generációját, amely új, friss dizájnnal, a legkorszerűbb technológiákkal és még fényűzőbb belső térrel kívánja folytatni az előd sikereit. A Bentayga V8-as motorral debütál, de később jön a W12-es sportmodell és a hibrid változat is.

A luxusmárkák közül elsőként a Bentley épített szabadidőautót, amely Bentayga néven 2015-ben lépett piacra. A luxus SUV-szegmens megalapítója azonnal zajos siker lett – eddig több mint 20 ezer darabot adtak el belőle –, s jelenleg is ez a márka legnépszerűbb modellje. Tavaly például az eladások 45 százalékát tette ki. A Bentayga megjelenése óta a luxus SUV-szegmens számos taggal bővült, de a Bentaygát egyikük sem tudta letaszítani a trónról.

A Bentley a tulajdonosok visszajelzéseit tekintetbe véve fejlesztette tovább a Bentaygát. A legfontosabb fejlesztendő területekként a külső megjelenés, az infotainment rendszer és a hátsó üléssor rajzolódtak ki. Kezdjük a külalakkal, amely a Bentley modellcsalád legfrissebb tagjaitól merít inspirációt. Az új Bentayga összeszedettebbnek hat, sportosabb kiállású, mint előtte. Az új első hűtőrács nagyobb és függőlegesebb, felső króm szegélye pedig gyakorlatilag a motorháztető peremét jelenti. Újak a 82 diódából álló LED matrix fényszórók is, amelyek a korábbinál távolabb helyezkednek el egymástól és magasabban is vannak. A kristály dizájnú világítótestek most először ellipszis alakúak és animáltan kapcsolnak be.

A sziluett jellegzetességei az első sárvédőkön látható, korábbinál hosszabb szellőzők, továbbá az alsó ajtóbetétek, diszkrét V8 emblémákkal. Megújultak a könnyűfém kerekek is; ötféle dizájn választható, 22 colos méretben. Talán a Bentayga farrésze kelti a legdrámaibb hatást, ugyanis az új modell itt különbözik a legjobban az elődmodelltől. A tojásdad alakú, ékszer-szerű, háromdimenziós csillogású hátsó lámpák alapvetően eltérő karakterrel ruházzák fel az autót. No és a hátfalajtó is teljes szélességű, modernebb, letisztultabb megjelenést adva. Mivel a rendszámtáblát a lökhárítóba költöztették, a csomagtérajtón egy Bentley felirat olvasható. A nagyobb méretű, ovális kipufogóvégek a lámpák formáját ismétlik. Új a korábbinál hosszabb tetőspoiler is, amely az egész autót atletikusabbá teszi. A külső fényezések palettáján is találunk újdonságokat: a Viridian egy sötétzöld metál, míg a Patina egy ezüstös csillogású fehér árnyalat. Urbánus megjelenést ad az opciós Blackline csomag, amely az összes krómot feketére cseréli a karosszérián.

A Bentayga kabinjában is történtek változások. Még magasabb színvonalú, még fejlettebb szolgáltatásokat kínáló, még pihentetőbb környezetet hoztak létre. Nemcsak az ajtópaneleket és a kormánykereket cserélték ki, hanem áttervezték a középkonzolt és új digitális műszerfalat építettek be. Ezenkívül az üléseket is kicserélték, így azok még nagyobb kényelmet nyújtanak. A középkonzol integrált 27,6 cm-es érintőképernyője a legkorszerűbb infotainment rendszer elsődleges kijelzője. A képernyő fölé új stílusú szellőzőket építettek, középen egy Breitling időmérővel. A vezeték nélküli Apple CarPlay immár sztenderd a fedélzeten, akárcsak az Android Auto. A digitális műszerfal két sémában jeleníti meg az információkat. A Classic a két körműszeres elrendezés, míg az Expanded a jobboldali műszer helyén térképet vagy egyéb információkat jelenít meg. Széria mostantól a beépített SIM-kártya is, ami azt jelenti, hogy az online szolgáltatásokhoz már nincs szükség okostelefonos adatkapcsolatra.

A Bentayga háromféle üléskonfigurációval lesz kapható. Az ötüléses mellett négyüléses és háromsoros, hétüléses kivitelben is elérhető lesz. Az ötüléses modellben széria az állítható háttámlákkal rendelkező üléspad, opcióként pedig szellőztetés is rendelhető, amely eddig a négyüléses konfiguráció kiváltsága volt. A négyüléses Bentayga modellekben a hátsó üléstámlákat a legmeredekebbre állítva 30 mm-rel több lett a térdhely, míg a támlákat teljesen hátra döntve már 100 mm-es a gyarapodás. A hátsó utasok egy 5 colos kijelzőjű tablettel vezérelhetik az olyan funkciókat, mint az ülésfűtés és masszázs, az audiorendszer és navigáció, valamint a hangulatvilágítás és a motoros napellenzők.

Az új Bentayga a Bentley 4 literes, 32-szelepes, dupla turbófeltöltésű V8-as benzinmotorjával debütál, amihez nyolcfokozatú automataváltót kötnek. Az 550 lóerőt és 770 Nm nyomatékot kifejtő erőforrás mindössze 4,5 másodperc alatt gyorsítja a SUV-ot százas tempóra és 290 km/órás végsebességet szavatol a számára. Az adaptív, szintszabályzós felfüggesztésnek és a nem kevesebb, mint nyolc vezetési üzemmódnak köszönhetően a Bentayga szinte bármilyen útfelületen kiemelkedő vezetési élményt nyújt.

A későbbiekben megjelenik majd a Bentayga plug-in hibrid és a teljesítmény-centrikus Speed modell is, 6 literes W12 TSI motorral.