2020. július 07. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

A világ leggyorsabb szedánja

Jelenleg a Dodge rendelkezik a világ legnagyobb teljesítményű járműflottájával. Termékei rendre elhódítják a legerősebbnek és leggyorsabbnak járó trófeákat, legyen az izomautó, szedán vagy éppen szabadidőautó. A közel 800 lóerős Charger SRT Hellcat Redeye most a világ legerősebb és leggyorsabb sorozatgyártású szedánja lett.

A Dodge Challenger és Charger SRT Hellcat modelljei híresek őserejükről, amelyet a 6,2 literes kompresszoros HEMI erőforrásuknak köszönhetnek. A sima SRT Hellcat modellekben az aggregát 717 lóerőt mozgósít, a még durvább Redeye kivitelekben azonban a 2,7 literes kompresszornak és a megnövelt töltőnyomásnak köszönhetően már 797 lóerőre képes. Ehhez pedig 958 Nm-es nyomatékot társít, amely TorqueFlite 8HP90 nyolcfokozatú automata váltóművön keresztül zúdul a hátsó kerekekre. Padlógáznál a Dodge Charger SRT Hellcat Redeye 5,4 liter üzemanyagot éget el percenként, így 11 perc alatt kiüríti a tankot. Mégis, ha normálisan használják, 10,7 literrel is beéri 100 kilométerenként.

A Charger SRT Hellcat Redeye már külsejével is jelzi különleges képességeit. Kilenc centiméterrel szélesebb widebody karosszériával és szélesebb kerekekkel érkezik. A 20 x 11 hüvelykes felniken 305/35 méretű Pirelli köpenyek feszülnek. Az izomszedán elölről különösen fenyegetően néz ki, amelyben szerepet játszik az új tervezésű, selyemfényű feketére fényezett, szellőzőkkel tűzdelt gépteteje. Ez és a szinte teljesen nyitott lökhárító is az erőforrás óriási levegőigényét hivatott kielégíteni.

Ekkora teljesítményt már komoly feladat kordában tartani, ezért a Redeye modellben alapfelszerelés az adaptív csillapítással dolgozó Bilstein sportfutómű, az elöl 40 centiméter átmérőjű tárcsákkal és 6-dugattyús nyergekkel szerelt Brembo fékrendszer, az elektromos szervokormány, valamint a nyomatékot hatékonyan vezérlő rajtasszisztens és a rajtelektronika. A Line Lock funkció az első kerekek fékezésével lehetővé teszi a hátsó abroncsok bemelegítését.

Mindezen fejlesztéseknek köszönhetően a 2021-es modellévű Charger SRT Hellcat Redeye gyorsabb elődjénél. 3,5 másodperc alatt sprintel százra, 10,6 másodperc alatt futja a negyed mérföldet és 326 km/órás végsebességet ér el. Utóbbi adat alapján ő a világ leggyorsabb sorozatgyártású szedánja.

A 2021-es modellévű Dodge Charger modellek ősztől rendelhetők meg az észak-amerikai márkakereskedésekben. Kiszállításaik a jövő év elején indulnak.