2020. július 08. 19:10   |   Autoblog
címkék:  

A nap képe: hazánkban az új Toyota Yaris

Hamarosan országos roadshowra indul a már idehaza is rendelhető, a márkakereskedésekbe ősszel megérkező vadonatúj Toyota Yaris, amelyet az elmaradt Genfi Autószalon miatt a hazai autós sajtó képviselői is ma láthattak először. A jelenlegi generáció Yaris Classic néven ugyan egyelőre továbbra is a kínálatban marad.

Az immáron Magyarországon is megrendelhető vadonatúj Toyota Yarist úgy tervezték meg, hogy megfeleljen a mindennapi városi élet egyre szigorúbb elvárásainak. Az új Yaris elsőként kapta meg az új fejlesztésű GA-B platformot, és elsőként használhatja a TNGA új háromhengeres, negyedik generációs hibrid hajtásláncát. Ehhez a szemlélethez olyan, az aktív és passzív biztonság terén elért fejlesztések társulnak, amelyek együttesen a világ legbiztonságosabb kisautóját eredményezik.

Az új Yaris külső formaterve ‘sűrített és dinamikus’. A sűrített külső méretek különlegessé teszik az új modellt abban a szegmensben, ahol a modellek jellemzően minden egyes generációváltás során egyre nagyobbak lesznek. Ehelyett a Toyota 5 mm-rel csökkentette a Yaris karosszériájának hosszúságát, ugyanakkor 50 mm-rel megnyújtotta a tengelytávot. Ez dinamikussá, könnyen irányíthatóvá teszi a városi forgalomban és a parkolások során, miközben a belső tér tágas és kényelmes marad.

A GA-B platformnak köszönhetően a mérnökök 40 mm-rel csökkenthették az autó magasságát, mivel azonban a vezető és utasai alacsonyabban ülnek, a változás nem csorbította a fejteret. A szélvédő alsó kerete mélyebben húzódik, jobb kilátást biztosítva a vezető számára. Az autó szélességének 50 mm-es növelése az első és a hátsó üléssoron egyaránt jobb helykínálatot eredményezett, míg a szélesebb első és hátsó nyomtáv kihangsúlyozza az új Yaris mélyebben ülő, szélesebb kiállását. Az orrkialakítás központi stíluselemei a nagyméretű hűtőmaszk és a középen elhelyezett Toyota embléma. A tervezők hátrébb mozdították az A-oszlop tövét, és megnövelték a motorházfedél hosszát. Az új lámpatestek LED-es technológiát alkalmaznak, az irányjelzők használaton kívül nappali világításként szolgálnak.

Az utastér kialakítása során a dizájnerek a „kevesebb több” elvét követve nyitott, tágas teret hoztak létre a vezető és az első utas körül. A beltérben kiváló minőségű anyagokkal találkozhatunk: az ajtópanel innovatív módon filcborítást kapott, a műszerfalpanel pedig puha tapintású. A vezetői környezetet a ‘kéz a kormányon, tekintet az úton’ elvet követve alakították ki. A három, egymással összeköttetésben álló forrásból (központi Toyota érintőképernyő, TFT multi-információs kijelző a műszeregységben, illetve 10 colos head-up kijelző) származó információk egyértelműen, tisztán leolvasható formában jelennek meg a vezető előtt. Az új Yaris egy sor további modern kényelmi funkcióval is felszerelhető. Ilyen a vezeték nélküli okostelefon-töltő rendszer, a fűthető kormánykerék, vagy a vezetői környezet különleges hangulatvilágítása. A műszeregység két digitális műszerből áll; ezek között helyezkedik el az TFT multi-információs kijelző. Ezeket mindössze egy keskeny árnyékoló fogja egységbe. Végül, de nem utolsósorban csökkentették a kormánykerék méretét. Így javult a kilátás.

A GA-B platformnak köszönhetően a vezetőülés mélyebben és hátrébb helyezkedik el. A kormánykerék közelebb került a vezetőhöz, dőlésszöge 6 fokkal megnőtt. A tömegeloszlás is kiegyensúlyozottabb, az első és hátsó tengely viszonylatában éppúgy, mint bal és jobb oldalon. Ez mérsékli az oldaldőlési hajlamot, javítja a fékstabilitást és csökkenti a féktávolságot. A karosszéria jobb torziós szilárdsága dinamikussá és stabillá teszi az autó vezetését. Az új első MacPherson rugóstagok és a csatolt hosszlengőkaros hátsó felfüggesztés kialakítása során csökkentett belső súrlódású első gólyalábakat és lágyabb rugókat alkalmaztak, valamint jelentős mértékben megnövelték a hátsó kanyarstabilizátor feszességét. Így kanyarban csökken az oldaldőlés és javul a dinamizmus.

A Toyota negyedik generációs hibrid technológiája az új Yaris első számú hajtásláncaként ünnepli világpremierjét. A hibrid rendszer az új 1,5 literes Dynamic Force háromhengeres, Atkinson-ciklusú, változó szelepvezérlésű benzinmotort alkalmazza. Ahogy 2,0 és 2,5 literes, négyhengeres rokonai, a háromhengeres motor is számos olyan megoldást vonultathat fel, amelyek kifejezetten a belső súrlódás és a mechanikus veszteségek kiküszöbölését, az égési teljesítmény optimalizálását szolgálják. A motor termikus hatásfoka eléri a 40 százalékot (azaz még az átlagos dízelmotorokénál is jobb), ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a Yaris üzemanyag-fogyasztása és CO₂-kibocsátása több mint 20 százalékkal csökkent. Ugyanakkor 15 százalékkal nőtt a rendszer teljesítménye.

A rendszer új lítium-ion hibrid akkumulátort alkalmaz, amelynek megnövelt teljesítménye dinamikusabb gyorsítóképességgel ruházza fel a járművet. Az új akkumulátor nem csak nagyobb teljesítményű, de 27 százalékkal könnyebb is, mint a korábban alkalmazott nikkel-metál hidrid egység. Az új Yaris egyes piacokon 1,5 és 1,0 literes, háromhengeres benzinmotorokkal is megvásárolható lesz.

Az új Yaris a világ legbiztonságosabb kisautója kíván lenni, és ezzel összhangban jelentős mértékben továbbfejlesztett aktív és passzív biztonsági rendszereivel kategóriaelső biztonsági teljesítményt kínál. A fejlett vezetőtámogató rendszerek között megtalálható az a teljes sebességtartományban aktív, intelligens adaptív sebességtartó automatika és sávkövető asszisztens. Ráadásul ezek a funkciók az új Yaris összes kivitelénél az alapfelszerelés részét képezik. Az új Yaris pedig a kisautók körében elsőként kínál olyan központi oldallégzsákot, amely oldalirányú ütközés esetén biztosít hatékonyabb utasvédelmet.

Az új Yaris már most megrendelhető, az első darabok várhatóan szeptemberben érkeznek majd a márkakereskedésekhez és az előrendelő ügyfelekhez. Az új Yaris indulóára az 1 literes benzinmotorral 4 800 000 forint, az 1,5 literes benzinmotorral 5 240 000 forint, míg a vadonatúj benzin-elektromos hibrid rendszerrel 6 290 000 forint.