2020. július 26. 10:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Ennyit ér az olcsó bukócső egy kabrión – videó

Egy amerikai csapat egész más nézőpontból közelítette meg a közlekedésbiztonságot. A Mazda régebbi MX-5 modelljére szerelt egy átszámítva nem egész húszezer forintos bukókeretet, hogy kiderítse, mit segíthet egy borulásnál. Íme az eredmény.

Nem azért vezetünk autót, hogy balesetet szenvedjünk, de nem véletlenül kerül annyi biztonsági felszerelés a mai járművekbe – sajnos a közúti közlekedés statisztikailag még mindig az egyik legveszélyesebb utazási forma.

Habár a balesetek kis hányada végződik bukfenccel és/vagy borulással, a biztonsági öv és az autó teteje jó szolgálatot tesz, hogy ne egy darab húsként csapódjunk ide-oda vagy repüljünk ki valamelyik ablakon.

De mi a helyzet a kabriókkal? Még ha fenn is van a tető, általában vászon az anyaga, ami annyit véd önmagában egy ilyen helyzetben, mint hurrikán idején az esernyő. A modernebb tetőtlen modellekben gyárilag fixen szerelt, míg a drágábbakban akár borulásra elektromosan kipattanó (egyszerhasználatos) bukókeretek vannak, de sajnos az autógyártás történelmében nem minden modell rendelkezett ezzel az életmentő szerelvénnyel.

Köztük van a Mazda népszerű roadsterének első és második generációja (utóbbiban már létezett gyárilag bukócsövezett változat is), ahol a tömeg és a gyártási költség csökkentése miatt nem szándékoztak a japán mérnökök ilyen furfangosságokat alkalmazni – hiszen eleve egy lapos, kifinomult futóművel szerelt típusról van szó. Igen ám, de mi van, ha az ember félti az életét, és szeretne nagyobb biztonsággal közlekedni?

Nos, a piac temérdek utólagosan beszerelhető alkatrészt kínál. Akad köztük olcsó (65 dollár – azaz 19 500 Ft), egyszerűen helyére illeszthető, és vannak a drága (600 dollár – azaz 180 000 Ft), általában több faragással járó megoldások. A Donut Media csapata mindkét végletből beszerzett egyet, és az olcsót le is tesztelte egy roncs Miatán egy beszíjazott csontváz segítségével. Az eredmény magáért beszél… Ami szomorúbb, hogy a kiürítve még könnyebb kasztni súlyát sem bírta meg a szélvédőkeret – bár nem tudni, milyen állapotban voltak az A oszlopok gyári önmagukhoz képest.

(A videó elég hosszú, maga a sikeres ejtés 16:16-nál kezdődik, de az angolul értőknek érdemes lehet az egész rövidfilmet megnézni, mert vicces és egyúttal informatív.)