2012. május 29. 14:56   |   Autoblog
címkék:  

BMW Zagato Coupé – német technika olasz köntösben

Az idei Concorso d’Eleganza Villa d’Este seregszemlén debütált a milánói Zagato műhelyben, kézi munkával épített BMW Zagato Coupé, amely talán minden idők egyik legszebb bajor kétajtósa. A Zagato Coupé érdekessége, hogy közúti közlekedésre alkalmas, rendszámos autó, teljesíti az összes biztonsági előírást.

A BMW autógyár és a Zagato karosszériaépítő műhely már 80 éve partnerek; az első Zagato karosszériás BMW, egy 328-as modell 1939-ben született meg. Legújabb közös munkájuk pedig az alumínium karosszériás Zagato Coupé, amelyet a mesterek teljes mértékben kézzel formáltak meg.

A karosszéria jellegzetességei a rendkívül hosszan hátranyúló motorháztető, a Zagato védjegyének számító dupla buborékos tető, valamint az úgynevezett Kamm-farok. (Ez az aerodinamikus farmegoldás először az 1940-es BMW 328 Kamm Coupén tűnt fel, de az Alfa SZ és TZ modellnek is ilyen volt). A részletekbe most nem mennék bele, a képek magukért beszélnek. A BMW Zagato Coupé iparművészeti alkotásnak is beillene, lenyűgözően fest. A szemet gyönyörködtető látványban nagy szerepe van a különleges Rosso Vivace fényezésnek, amely a fényviszonyoktól függően hol feketében, hol élénkpirosban játszik.

A vörös szín az utastérben is meghatározó szerepet játszik, ilyen keresztminta fut végig az üléseken, az ajtópaneleken, továbbá a műszerpulton és a műszer-árnyékolón is. Ha valaki esetleg nem lenne tisztában azzal, hogy milyen autóban ül, a fejtámlákba hímzett „Z" logó segít beazonosítani a készítőt.