2020. szeptember 10. 18:15   |   Autoblog
címkék:  

Itt az új Volkswagen Golf Variant és a Golf Alltrack

Két újabb modellel bővült a nyolcadik generációs Volkswagen Golf palettája: bemutatkozott a Golf Variant kombi és az összkerékhajtású Golf Alltrack. A Variant modell még tágasabb, dinamikusabb és digitálisabb, mint valaha. Németországban most kezdődik a Golf Variant előértékesítése, míg a további európai országok fokozatosan kapcsolódnak be a forgalmazásba.

Az előző generációs modellhez képest az új Golf Variant a külső kialakítás következtében sokkal letisztultabbá és dinamikusabbá vált. Az elülső rész egyértelműen megmutatja szoros kapcsolatát az új Golffal. A hátsó részen a laposabbá váló tetőrésszel, valamint a kupé jellegű, szögletes hátsó ablakkal a Variant egyedi jellege is kitűnik. Az új Golf Variant 4 633 mm hosszú, tengelytávja 2 686 mm, azaz 66 mm-rel nagyobb az elődhöz képest. Ez a hosszanti növekedés átrendezi az arányokat, és a Golf Variant hosszúkásabbnak és laposabbnak tűnik. A fényszórók és a hátsó lámpák minden változatnál LED technológiával rendelkeznek.

A megnövekedett hosszúság és tengelytáv kedvezően hat a Golf Variant belső terére. Öt utas kényelmesen utazhat az autóban, mivel a hosszabb tengelytáv kínálta lehetőséget szinte teljes egészében a belső térben használták fel. A belső hossz 48 mm-rel 1 798 mm-re nőtt. A lábtér egyenesen 48 mm-rel növekedett, ami észrevehetően pozitív hatást fejt ki. Az utasok poggyászaikat a nagyméretű csomagtérben helyezhetik el, mely a hátsó ülés háttámlájának felső széléig megrakva 611 liter tárhelyet kínál (6 literrel többet a Golf Variant 7-hez képest). Az ülés háttámlájához csatolt integrált csomagtér hálóval a tető vonaláig rakodott csomagtér térfogata 1642 literre nő – ami 22 literes növekedés. Extraként elektromosan működtetett hátsó csomagtérajtó is kérhető, amely lábmozdulattal is nyitható.

A Volkswagen újrakonfigurálta a Golf Variant felszereltségi mátrixát: az alap Golf változat felett most a „Life”, „Style” és „R-Line” felszereltségi szinteket találjuk. Az alapmodell továbbfejlesztett alapfelszereltsége már tartalmazza a Lane Assist sávelhagyásra figyelmeztető rendszert, a városi vészfékező rendszerrel és gyalogos figyelővel ellátott Front Assist rendszert, az új fékező rendszert kanyarodáskor szembejövő jármű esetén, az XDS elektronikus differenciálzárat, a Car2X közlekedési veszélyre figyelmeztető jelzést, a kulcs nélküli komfortos indító rendszert, a Keyless Startot és az automatikus világítás vezérlést.

Minden esetben az alapfelszereltség részét képezi: a Digital Cockpit Pro (digitális műszerfal), a Composition online szórakoztató rendszer 8,25 collos érintőképernyővel,  a We Connect és We Connect Plus online szolgáltatások és funkciók, a többfunkciós kormánykerék, az Air Care Climatronic automatikus légkondicionáló és a Bluetooth telefon interfész.

A Golf Alltrack második generációját is piacra dobják az új Golf Varianttal együtt. A manapság crossover változatnak hívott autókhoz hasonlóan a kombi és a SUV közötti autóként az új Golf Alltrack alapfelszereltségként állandó összkerék-hajtással, megnövelt hasmagassággal, terepes megjelenéssel, speciális lökhárítókkal és egyedi belsővel jelenik meg a piacon. Ezzel a felszereltséggel a jármű igazán univerzálisnak bizonyul a burkolt utakon túl is, és az állandó összkerékhajtásnak köszönhetően vontató járműként is alkalmas, maximálisan 2000 kg vontatási kapacitással. Minden egyéb szempontból a Golf Alltrack technikailag megegyezik az új Golf Varianttal: a digitalizált pilótafülke az alapfunkciók mellett opcionális segédrendszereket is tartalmaz, mint például a Travel Assist és az új IQ.LIGHT LED-mátrix fényszórók.

A Golf Variant 1993 óta állandó része a Golf termékcsaládnak, eladásai mintegy 3 millió darabot értek el. A minden igényt kielégítő modelleket Wolfsburgban gyártják.