2020. szeptember 24. 15:05   |   Autoblog
címkék:  

Lehullt a lepel a Volkswagen villany-SUV-járól

Bemutatkozott az ID.4, a Volkswagen első teljesen elektromos meghajtású szabadidőautója. A kompakt villany-SUV tágas és kényelmes belső térrel rendelkezik, motorja 204 lóerős, hatótávolsága pedig maximum 520 kilométer.

Az ID.4 egy sokoldalú tehetség, amelyet sportosan, ugyanakkor könnyen és kényelmesen lehet vezetni. Az akkumulátor akár 77 kWh (nettó) energiát tárol el, és legfeljebb 520 km (WLTP) hatótávolságot tesz lehetővé. Az utastér alá szerelték, ami garantálja az alacsony súlypontot. A hátsó tengelynél elhelyezett villanymotor 150 kW (204 LE) teljesítményt ad le – ez elegendő ahhoz, hogy 0-ról 100 km/órára 8,5 másodperc alatt gyorsuljon fel, és 160 km/óra maximális sebességet érjen el az autó. A jó tapadású hátsókerék-hajtásnak és a 21 centiméteres hasmagasságnak köszönhetően az ID.4 szelíd terepen is jól teljesít.

Az ID.4 külseje sportos arányokkal rendelkezik. Tiszta, áramló dizájnját a természet ihlette, és nagyon jó aerodinamikát garantál 0,28-as ellenállási együtthatóval. Már az alapváltozatában is olyan fényszórók találhatók, amelyek szinte teljesen fénykibocsátó diódákkal vannak szerelve, míg a hátsó lámpa egységeket teljes mértékben ezzel a technológiával szerelték fel. Csúcsváltozatként az interaktív IQ.Light LED mátrix fényszórók még progresszívabbak: elforduló lencsemodulokkal fogadják a sofőröket, és intelligensen vezérelt távolsági fényt hoznak létre. Ezeket a fényszórókat párosították az új 3D LED-es hátsó lámpa egységekkel.

A 4,58 méter hosszú ID.4 a Volkswagen moduláris elektromos hajtáskoncepció (MEB) architektúráját használja. Teljesen új módon osztja meg az utasok és a technológia terét az utasok javára. A jármű belsejében rendelkezésre álló hely a következő kategóriába tartozó hagyományos SUV-ok szintjén van. A színek és az anyagok modernek, ugyanakkor otthonosak is. A hátsó üléstámla helyzetétől függően a csomagtér 543 és 1575 liter közötti űrtartalommal büszkélkedhet. Az ID.4 felszereltségi listája tartalmaz elektromos nyitású csomagtartóajtót, tetőléceket és vonóhorgot is.

A Volkswagen piacra dob egy komplett csomagot az elektromos autók kényelmes, összekapcsolt és fenntartható töltésére We Charge néven. Ez ideális megoldást kínál minden helyzetre. Az ID.4 akkumulátora egyenárammal kb. 30 perc alatt 320 kilométerre elegendő árammal tölthető fel. Ezzel párhuzamosan a Volkswagen létrehozza a fenntartható elektromos mobilitás ökoszisztémáját az ID. modellek körül. Az ID.4 ügyfelek olyan járművet kapnak, amelyet széndioxid-semleges mérleggel gyártottak.

A kompakt ID.3 után az ID.4 SUV a második teljesen elektromos Volkswagen. Az ID.4-ből globális modell válik, hiszen a tervek szerint gyártása és értékesítése nemcsak Európában, hanem Kínában és később az USA-ban is folyik majd. Összességében a Volkswagen márka tizenegy milliárd eurót fektet be az elektromos mobilitásba 2024-ig a Transform 2025+ stratégia részeként.