2012. június 27. 14:15   |   Autoblog
címkék:  

Kombinációs készség: Opel Combo Van 1,3 CDTI

Manapság megszaporodtak a közös fejlesztésű modellek, amelyek a lehető legkisebb anyagi ráfordítás mellett a felek számára nagyobb sikert hozhatnak a piacon. Ilyen az új Opel Combo is, amely az utolsó csavarig megegyezik a Fiat Doblóval. Sebaj, 3,8 köbméteres rakterével ez a szegmens legjobbja.

A lekerekített és megemelt orrú, nagyméretű fényszórókkal ellátott Combo nem fogja mindenkinek a tetszését elnyerni, de egy ilyen „munkagépnél" más szempontok érvényesülnek, mint általában. A tervezőknek csak az orr-résznél volt némi alkotói szabadságuk, egyébként egy függőleges oldalsó és hátsó falakkal rendelkező furgont kell létrehozniuk, az elérhető legnagyobb raktérrel. Amúgy a bumfordi, bizonyos szögből egyenesen mókásnak ható orr kialakításánál is praktikus szempontokat tartottak szem előtt, ugyanis a mélyen kezdődő szélvédő és a lapos géptető miatt kifejezetten jó előre a kilátás.

Egy ilyen autónál elsődleges szempont a használhatóság és a masszív felépítés, s a Combo megfelel ezeknek a kritériumoknak. Magas (1895 mm) és széles (1832 mm), a hasmagassága tekintélyes, továbbá kicsi, 15 colos acél kerekekre szerelt ballonos gumikon gördül. Nagyméretű szélvédővel, kétrészes, holtteret is mutató külső tükrökkel, oldalvédő műanyagokkal és magasra szerelt hátsó lámpákkal látták el. (A Combo alapkivitele fekete műanyag lökhárítókkal rendelkezik, a tesztautó 21 ezer forintért színre fújt elemeket kapott). A hátralátás egész jó, köszönhetően az üvegezett válaszfalnak és az üvegezett aszimmetrikus hátsó ajtónak, amelyre megéri ráfordítani a 41 ezer forintot.

Az Opel Combo Van áruszállító kétféle tengelytávval és kétféle magassággal választható. A rövidebb változat 4412, a hosszabb 4740 mm hosszú, ugyanakkor a normál magasságú kivitel 1895, az emelt felépítményes pedig 2100 milliméter magas. A rakodómagasság 54,5 centiméter, a raktér hossza pedig 182, illetve 217 centiméter. Egytől-egyig csúcsértékek a szegmensben. Ugyancsak fontos adat, hogy a hátsó kerékdobok közötti szélesség 123 centiméter, a belmagasság pedig 125 centiméter (a magasított kivitelé 1455 mm). A rövidebb Combo 900 vagy 1000 kilogrammos terhelhetőséggel választható (utóbbi 72 ezer forint), míg az L2 hosszított kivitelhez (140 ezer forint) automatikusan jár az 1 tonnás teherbírás.  

Az Opel Combót erősen ajánlott felszerelni a 153 ezer forintos kényelmi csomaggal, amelyben benne van az utastéri felső rakodópolc és műszerfali irattartó, az állítható háttámlájú utasülés, az állítható magasságú vezetőülés kar- és deréktámasszal, a hangszigetelt panellel ellátott válaszfal, a jobboldali ablak nélküli tolóajtó, a kemény padlóburkolat a raktérben, a távirányítású központi zár, valamint a dísztárcsák. Megéri ennyit áldozni a sokkal nagyobb komfortra és praktikumra. Egyébként a válaszfal is fényezhető, potom 11 ezer forintért cserébe.

A tesztautó egy rövid tengelytávú és normál belmagasságú modell volt (L1 H1), 3,8 köbméteres raktérrel, osztott hátsó ajtóval és a kényelmi csomag részeként egy 1175 x 700 milliméteres jobboldali tolóajtóval. Ez elég nagy nyílást tár fel ahhoz, hogy innen is megpakolhassuk az autót, ha hátulról akadályoztatva lennénk. A kemény műanyag padlóburkolat is hasznos kiegészítő, robosztus és könnyen tisztítható, emellett fém kapcsokat is elhelyeztek benne, ami jól jön a kisebb áruk rögzítésénél. Nagyon praktikus, hogy a hátsó ajtózsanérok egy mozdulattal kiakaszthatók és így a szárnyak kitárhatók, még könnyebbé téve a rakodást.

 

A Combóban a jellegénél fogva magasan ülünk, és az ülés állíthatósága is korlátozott. A széket nem lehet egy bizonyos pontnál hátrébb csúsztatni és a támlát sem lehet túlzottan megdönteni. De nem is kell, mert egy magas, hosszú lábbal rendelkező sofőrnek is kényelmes a vezetői pozíció, és a kormány sem áll lapos szögben, mint a teherautókban. Meglepően jók az ülések is, pedig ennél egyszerűbb kivitelűek nem is lehetnének. A külső tükrök teherautósak és nosztalgiát ébresztő fülekkel állíthatók. Persze nehézkesen és nem eléggé nagy tartományban, de felárért elektromos kivitelben is elérhetők. A Combóban a célszerűség kedvéért minden műanyagból van, alapesetben még az ülések is; a tesztautóban azért a felár nélkül rendelhető szövetkárpitos székek voltak. Ott, ahol feltétel a „slaggal mosható" utastér, a báziskivitelű Combo a nyerő.

Mindezek után kíváncsiak voltunk arra, hogy a leggyengébb dízelmotor hogyan boldogul a megrakott autóval. Nos, meglepően jól. Az Opel Combóban Fiat motorok üzemelnek, és a legkisebb gázolajos erőforrás a sokat bizonyított 1,3 literes Multijet blokk, annak is a 90 lóerős változata. Derekasan helyt áll a Combóban is, nem lehet panaszunk rá. 200 newtonméteres maximális nyomatékát már 1500-as fordulatszámon leadja és autópálya tempónál sem vall szégyent. A gázpedál határozott lenyomására bármikor jól meglódul a Combo. A súlyt is jól viseli. Egyik alkalommal 560 kilogramm fát szállítottunk vele és a motor tulajdonképpen meg sem érezte a dolgot. Emelkedőn való elinduláskor volt szüksége egy kicsit nagyobb gázadásra. Emellett a fogyasztása is kedvező, mi 6,3 litert mértünk vegyes használatban. A turbódízel motor másik előnye a hosszú szervizperiódusa, elvileg 35 ezer kilométerenként elég a szervizbe vinni.

A rugózás amúgy kifejezetten baráti, a rossz útburkolatot is jól bírja; olyan, amilyen egy ilyen autóban lennie kell. A megerősített hátsó felfüggesztés a fekvőrendőrökön áthaladva felüt, de nem akkorát, mint például a laprugós pickupok. Mivel akár 850 kilogramm súly is terhelődhet a hátsó tengelyre, ez normális.

Az Opel Combo haszonjármű változata hatféle Fiat-eredetű motorral kapható hazánkban: négyféle dízel és egy benzines mellett földgáz-üzeművel. Az előbbiek sorát az 1,3 CDTI nyitja (90 LE), van egy ugyanilyen teljesítményű 1,6 CDTI, illetve ennek erősebb változata (105 LE), végül a csúcs a 2.0 CDTI (135 LE). Az 1,4-es benzines 95 lóerős, a gazdaságos és környezetkímélő földgázos gép pedig 120 lóerő kifejtésére képes. A benzineshez és a legkisebb dízelhez ötfokozatú sebességváltó jár, a földgázoshoz és az erősebb dízelekhez pedig hatfokozatú. Ezen kívül a 90 lovas 1,6 CDTI ötfokozatú Easytronic robotváltóval is kérhető, s az összes verzióhoz Start/Stop rendszer is rendelhető.

Az Opel Combo Van a Fiattal kötött megállapodás értelmében egy picivel drágább, mint a Dobló Cargo. A normál teherbírású, rövid tengelytávú és sztenderd magasságú 1,4 literes benzines kivitelért valamivel 4 millió forint alatt hozzájuthatunk. A legolcsóbb dízel verzióért pedig bruttó 4,5 millió forintot számítanak fel. A nagyobb lökettérfogatú gázolajosokkal szerelt Combók ára 5 millió forint fölé kúszik.